Najava javne tribine „Problemi srednjoškolske prehrane“

Najava javne tribine „Problemi srednjoškolske prehrane“

Inicijativa mladih „Želimo zdravu hranu“ uz podršku udruge Delta organizira javnu tribinu na temu „Problemi srednjoškolske prehrane“.

Javna tribina održat će se u ponedjeljak 31. ožujka 2014. godine od 14 do 17 sati u hotelu „Continental“, Šetalište Andrije Kačića - Miošića 1, 51000 Rijeka ( sala za sastanke na 5. katu ).

Tribina se održava s ciljem poticanja rasprave o problemima srednjoškolske prehrane. Mladi su svjesni da ne mogu utjecati na dio uzroka problema, npr. na prostorne uvjete srednjih škola, međutim smatraju važnim da se pokrenula rasprava o navedenoj problematici kako bi zajednički s ključnim dionicima počeli razmišljati o mogućnostima koje postoje za rješavanje (barem dijela) problema. Kako bi omogućili trajno uključivanje svih društvenih aktera u rješavanje problema mladih, grupa potiče osnivanje zagovaračke platforme.

 

Zašto je srednjoškolska prehrana problem:

 

  •   Srednjoškolci su jedina skupina u odgojno – obrazovnom sustavu koja nema organiziranu prehranu (vrtići i osnovne škole imaju kuhinje dok studenti imaju menze).
  •   U nedostatku organizirane prehrane srednjoškolci se hrane isključivo pekarskim proizvodima i brzom hranom – takva ishrana nije adekvatna za adolscente i njihov razvoj.
  •   Srednjoškolci nemaju zdrave prehrambrene navike i često preskaču obroke.

 

Provoditelji projekta je grupa mladih Grada Rijeke koja se sastoji većinom od učenika srednjih škola koji organiziraju okrugli stol, javnu tribinu, izrađuju web stranicu i tiskaju letke i informativne brošure.

 

Projekt je financiran od strane Europske komisije kroz program Mladi na dijelu.