25/05/2023

Deltin rad prepoznat na PHILEA forumu

O AKTIVNOSTI

Na dan 24. svibnja 2023., jednu vrlo sunčanu srijedu u Šibeniku, Udruga Delta je sudjelovala u sklopu međunarodnog događaja PHILEA Forum 2023. Za one koji prvi put čitaju, vrijedi spomenuti što je to PHILEA Forum.

PHILEA Forum 2023.  koji se održao od 23. do 25. svibnja u Šibeniku doveo je preko 700 delegata u srce euromediteranske regije kako bi raspravljali o tome što nam europske vrijednosti znače i kako ih filantropija može koristiti kao kompas za snalaženje u današnjim izazovima oko klime, demokracije i jednakosti. Ključnu ulogu u tome ima i obrazovanje i ciljevi održivog razvoja. Forum je pružio raznolik i uključiv prostor za proširenje dijaloga o tome kako oblikovati Europu okrenutu budućnosti iz međunarodne, regionalne i lokalne perspektive.

Ovogodišnji organizator Foruma je bila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva koja je ujedno i članica udruge PHILEA te baš ove godine obilježava 20 godina svojeg rada. U sklopu bogatog programa planirano je i predstavljanje organizacija civilnog društva iz cijele Hrvatske kao prilika da se umreže s predstavnicima najznačajnijih europskih i svjetskih zaklada. 

Udruga Delta prepoznata je kao važan akter u području rada s mladima i participacije mladih u društvu što joj je omogućilo sudjelovanje na PHILEA Forumu. Kao dugogodišnji Deltin volonter sam imao prilike predstaviti djelovanje Delte u području participacije mladih. Kroz trosatno predstavljanje imao sam prilike upoznati mnogo predstavnika drugih zaklada i prvenstveno čuti njihove prakse koje su zbilja inspirativne i poslužit će nam kao primjeri dobre prakse kojima trebamo težiti. Posebno zato jer primjeri uključuju gotova rješenja koja je moguće prilagoditi našem okruženju. Aktivnom dijalogu pridonio sam i s rješenjima koja je razvila Delta, poput „Akcije za 5!“ koja je prepoznata kao primjer dobre prakse među sličnim modelima koje su navodili i sudionici Foruma. Imao sam i prilike razgovarati o izazovima u radu sa savjetima mladih i vijećima učenika u drugim zemljama i praksama kako ih aktivirati kao tijela kroz koja mladi mogu razvijati svoje vještine za aktivno građanstvo.

Bila je to predivna prilika za razgovor s ljudima koji podupiru rad naših kolega diljem svijeta i koji razumiju naš kontekst rada te vjerujem da je ovo još jedan korak ka budućim uspješnim suradnjama koje očekuju Deltu.

Naravno, odlazak u Šibenik značio je i turistički razgled tijekom slobodno vremena! Predivan je osjećaj bio posjetiti našu obalu i upijati sunce dok lahor vjetra ublažava visoku temperaturu uzavrele sezone Šibenika. Šetnja kroz stari dio grada, razgled tvrđave Sv. Ivana i uživanje u prirodnim prizorima ljepota Šibenika poslužilo je i za punjenje mentalnih baterija te povratak u Zagreb za nove pobjede.

Neizmjerno mi je drago što sam imao prilike sudjelovati na PHILEA Forumu i umrežiti se s kolegama iz sektora, globalnim akterima i nadam se da će se riječ o Delti dalje širiti! :)

349120521_763345622149663_3179016251504503192_n