24/05/2021

Europski tjedan mladih u Rijeci

O AKTIVNOSTI

Počeo je Europski tjedan mladih!

Od 24. do 30. svibnja u cijeloj Europi održavat će se razna zanimljiva i inspirativna događanja na temu „Naša budućnost u našim rukama”. Budućnost gradimo danas, a vi ste oni koji postavljaju ciljeve i mogu potaknuti pozitivne promjene. Osim toga, ove godine se pokreću novi programi EU-a za mlade, za razdoblje od 2021. do 2027. Novi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti omogućuju vam da se više angažirate u društvu, doprinesete zelenim inicijativama, stječete digitalne vještine koje će vam trebati te budete uključiviji i otvoreniji prema raznolikosti.

 

Zašto „Naša budućnost u našim rukama”?

Mislite li da bi se više mladih trebalo angažirati i zalagati za bolje sutra? Biste li rado živjeli u uključivijem društvu? Je li vam okoliš glavna tema? Važno je stvoriti prostor u kojem možete reći što mislite i otkriti nove načine i prilike da i sami nešto poduzmete: vaša je budućnost u vašim rukama.

 

Što je Europski tjedan mladih?

Europski tjedan mladih prilika je da se razgovara o temama koje su mladima važne, predstave mogućnosti za potporu EU-a u području mladih i prenesu dosadašnja dobra iskustva. To je najveće europsko okupljanje za mlade i sektor mladih u Europi.

 

Tko organizira Europski tjedan mladih?

Glavni su organizatori nacionalne agencije za Erasmus+ i Europske snage solidarnosti te mreža Eurodesk. Europski tjedan mladih 2021. održavat će se uglavnom na nacionalnoj razini i putem interneta.

Više detalja o Europskom tjednu mladih možeš pronaći tu: https://europa.eu/youth/week_hr#eyw-youth-events, a o svim aktivnostima koje se u ovom tjednu događaju u Rijeci možeš pronaći tu: https://fb.me/e/1eAAUZXs0

 

Ima li tu čega za mene?

Za vikend 29. i 30.5. na riječkom Kampusu okupit će se grupa srednjoškolaca i srednjoškolki, studentica i studenata, koja će osmisliti kako (pre)urediti dio sveučilišnog Kampusa (ex Tenk) da bude pristupačnije i ugodnije mjesto za mlade i druge osobe koje ga koriste. Pritom će imati priliku organizirati i samostalno koordinirati volontersku akciju i javno događanje, upravljati budžetom, surađivati s donositeljima odluka i drugim osobama iz zajednice. Osim toga, dio grupe će učiti o videoaktivizmu, snimanju i montaži te izraditi video tutorijal za volontersku akciju u javnom prostoru.

Osim samog procesa uređenja i snimanja kroz tri susreta, mladi će svoj rad predstaviti javnosti u prvoj polovici lipnja. Aktivnosti su dio Erasmus+ projekta „Ulična oaza – dijalog s mladima o urbanom prostoru“ (Ključna aktivnost 3) kojeg provode Udruga Filmaktiv i Udruga Delta. Cilj projekta je potaknuti i educirati mlade za kritičko promišljanje javnog prostora u kontekstu održivosti te za aktivno sudjelovanje u zajednici kroz sustavni dijalog s donositeljima odluka na lokalnoj razini.