08/12/2023

OŠ Zamet: Put ka aktivnom građanstvu

O AKTIVNOSTI

U četvrtak 7. prosinca 2023. u suradnji s Ninom Cuculić  naša praktikantica Katarina održala je radionicu o aktivnom građanstvu  za 14 učenike i učenice OŠ Zamet u sklopu građanskog odgoja i obrazovanja.

Edukacija kroz interakciju

Radionica je započela upoznavanjem: Katarina je provela igru gdje su dijelili svoje ime, prezime te omiljenu boju. Fokus se brzo prebacio na temu radionice: "Aktivno građanstvo - oblici sudjelovanja". Učenici su aktivno sudjelovali u "Ljudskom bingu", prepoznajući osobe u prostoriji koje su povezane s pojmovima poput peticija, volonterskih akcija ili glasovanja. Nakon toga je uslijedila kratka prezentacija pojmova, potičući diskusiju i objašnjavajući značenje ključnih pojmova.

Na usmenoj evaluaciji radionice učenici/e su izrazili im je bilo zanimljivo i kako bi htjeli da se radionica ovakve vrste ponovi u njihovoj školi.

Učenici su napisali da je radionica bila: „poučna, zabavna, zanimljiva, lijepa, vesela, kratko, fora i korisna“. Naveli su i pojmove koji su ih asocirali na radionicu, a ti pojmovi su: razgovaranje, igra, razna pitanja, građanstvo, ravnateljica, ekipa, razgovor i grad.“

MODUS: Model suradnje udruga i škola

Ova radionica predstavlja primjer suradnje udruga i škola u provođenju aktivnosti građanskog odgoja i obrazovanja. Razvili smo model suradnje MODUS kako bismo podržali ovakve inicijative, više možete saznati ovdje (KLIK).