15/02/2023

PLACE model u nastavi Hrvatskog jezika

O AKTIVNOSTI

U četvrtak 9. veljače predstavile smo PLACE model učenja zalaganjem u zajednici pred 25 nastavnika i nastavnica Hrvatskog jezika u srednjim školama na području Primorsko-goranske županije, na poziv Melite Rabak, prof.

 

PLACE model temelji se na metodologiji učenja zalganjem u zajednici, a okupljenima smo predstavile svih 5 faza:

  1. Priprema, koja obuhvaća procjenu kapaciteta škole, edukaciju nastavnica i analizu potreba s učenicima i učenicama;
  2. Povezivanje, u kojem se škole povezuju s fakultetom i organizacijama civilnog društva. Fakultet može pomagati u provedbi procesa tako da ustupi studentice i studente mentore, koji s učenicima i učenicama dijele svoje iskustvo učenja zalaganjem u zajednici. Organizacija civilnog društva bira se prema provedenoj analizi potreba te pomaže učenicima osmisliti aktivnost za rješavanje problema ili potrebe;
  3. Djelovanje, u kojem se provode dogovorene aktivnosti u suradnji svih dionika;
  4. Proslava, u kojoj se dijele rezultati aktivnosti, predstavljaju medijima, roditeljima i široj zajednici;
  5. Učinak, u kojem se provodi evaluacija provedenog procesa, refleksija naučenih vještina te promišlja održivost rezultata aktivnosti

Okupljeni nastavnici i nastavnice podijelili su i svoja iskustva, od osmišljavanja radio emisija do organizacija istraživanja pojedinih tema. Mi smo im predstavile rezultate pilot-provedbe PLACE modela u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića u Rijeci i pričale više o provedenom referendumu.

Izlaganje se privelo kraju uz predstavljanje E-publikacije priručnika Učenje zalaganjem u zajednici za povećanje socijalne inkluzije djece.

 

placezsv2

1

placezsv2
placezsv2

Povezani objekti

Nema

PLACE model nastao je u sklopu projekta „SLUSIK: učenje zalaganjem u zajednici za povećanje socijalne inkluzije djece“ sufinanciran je od strane programa Erasmus+ Europske unije, a vodi ga Europski volonterski centar (Belgija) u suradnji s Out of the Box International (Belgija), Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci (Hrvatska), Sveučilištem u Limericku (Irska), Sveučilište u Granadi (Španjolska), Nastavničkim fakultetom u Beču (Austrija) i Sveučilištem Matej Bel (Slovačka).