11/04/2022

Participacija mladih na Kongresu savjeta mladih

Subotu 9. travnja 2022. godine provele smo družeći se s predstavnicima savjeta mladih iz cijele Hrvatske  na 10. Kongresu savjeta mladih u Republici Hrvatskoj, koji se održao u Opatiji i Rijeci. Okupio je četrdeset predstavnika i predstavnica savjeta mladih iz svih regija Republike Hrvatske.

Subotnji program započeo je predstavljanjem Društva "Naša djeca" Opatija. Nakon toga smo ispitale stavove i mišljenja sudionika i sudionica o participaciji savjeta mladih u Hrvatskoj, njihovoj uključivosti i suradnji s ostalim dionicima u društvu. Zatim smo im predstavile rezuultate i zaključke istraživanja vijeća učenika 2020. godine te pozvale na jaču suradnju s tim tijelom, kroz pomoć u osnivanju vijeća učenika na gradskim i županijskim razinama, edukaciju i osnaživanje učenika i učenica za zagovaranje i sudjelovanje u životu škole, kao i promociju rada vijeća učenika u svojim zajedednicama.

Nakon ručka sudionike i sudionice upoznale smo s Hartovom ljestvicom participacije, na kojoj su označili da njihov savjet najviše nalazi na razini četiri (propisan oblik sudjelovanja) i osam (mladi samostalno djeluju i jednakopravno sudjeluju u odlučivanju). Nakon toga, promišljali su što bi mogli učiniti u svojoj zajednici da mladima omoguće (su)djelovanje na najvišim razinama. Ideje su se kretale od informiranja mladih do osmišljavanja zajedničkih akcija. Sudionicima i sudionicama zatim smo prezentirale primjer Akcije za 5! kao modela poticanja aktivnosti srednjoškolaca i srednjoškolki u zajednici, kao i rezultate istraživanja Presudi stigmi! koje su proveli pobjednici prošlogodišnje Akcije za 5!

Na kraju programa poslušale smo više o radu Odbora za mlade Grada Opatije.

Na kongresu smo sudjelovale na poziv Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.