04/05/2021

Sudjelujte u raspravi „Politička pismenost mladih u Rijeci... i što politika misli o tome”

Pozivamo vas na online panel raspravu „Politička pismenost mladih u Rijeci... i što politika misli o tome” na kojoj će se predstaviti rezultati netom provedenog istraživanja „Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola“ u Republici Hrvatskoj te otvoriti prostor za raspravu o rezultatima istraživanja s građanima, akademskom zajednicom, civilnim sektorom, mladima i donositeljima odluka.

Panel rasprava će se održati na Zoom platformi, a za sudjelovanje je potrebno prijaviti se do utorka, 4. svibnja putem obrasca na poveznici: https://forms.gle/U3aU52PuSyd34dyQ9

Također, događanje će se moći pratiti i uživo na Facebook stranici Udruge „Delta”.

Rezultate istraživanja „Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola“ predstavit će doc. dr. sc. Kosta Bovan s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu dok će raspravu moderirati izv. prof. dr. sc. Bojana Ćulum Ilić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Istraživanje političke pismenosti mladih...

Istraživanje „Politička pismenost učenika i učenica završnih razreda srednjih škola“ nastavak je ispitivanja stavova i ponašanja mladih koji se nastavlja na dva prethodna istraživanja: ona iz 2009./2010. i 2014./2015. godine. U suradnji s GOOD inicijativom istraživanja su proveli  Institut za društvena istraživanja u ZagrebuGongFakultet političkih znanosti u ZagrebuCentar za studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Grazu i Filozofski fakultet u Rijeci.

Istraživanje je dostupno na ovoj poveznici, a javnosti se prvi put predstavilo 3.svibnja 2021. godine na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, o čemu više možete pročitati na stranicama GOOD inicijative, kao i u različitim medijima ovdje i ovdje.

... a što kandidati/kinje za gradonačelnika/cu Rijeke misle o tome?

U sklopu rasprave kandidati i kandidatkinje za Gradonačelnika ili Gradonačelnicu Grada Rijeke predstavit će svoja razmišljanja o razini političke pismenosti mladih, političkom sudjelovanju mladih u društvu, ali i o budućnosti Građanskog odgoja i obrazovanja – riječke uspješnice, čiji model primjenjuju i gradovi diljem Hrvatske.

Ana Blečić Jelenović, Lista za Rijeku
Hrvoje Burić, Nezavisna lista Bura
Nikola Ivaniš, Primorsko goranski savez
Katarina Peović, Radnička fronta
Davor Štimac, nezavisna lista
Vedran Vivoda, Akcija mladih
Nebojša Zelič, Možemo! Rijeka

Online panel raspravu organiziramo uz podršku GOOD inicijative.