25/05/2022

Učenice i učenici izradili materijale o Europskoj uniji za korištenje u nastavi građanskog odgoja i obrazovanja

O AKTIVNOSTI

Došle smo do kraja druženja s učenicima i učenicama 1.f razreda (smjer upravni referent_ica) Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka i njihove nastavnice prof. Sonje Doboviček, koja im predaje predmet Uvod u državu i pravo

Podsjećamo, učenici su u sklopu pilotiranja PLACE modela učenjem zalaganjem u zajednici u veljači ove godine proveli refendum, o čemu možete pročitati OVDJE. Nakon usvojenih lekcija o zakonskim, ljudskim, vremenskih i materijalnim zahtjevima jednog referenduma, vidjeli su rezultate svojeg rada - uređene toalete u školi!

Informiranjem i edukacijom za smanjenje euroskepticizma

U drugoj fazi pilotiranja odlučili su se usmjeriti na problem euroskepticizma i to kroz edukaciju, odnosno izradu edukativnih materijala o Europskoj uniji za nastavnice_ke građanskog odgoja i obrazovanja, kao i sve ostale zainteresirane. Uz podršku svoje profesorice vrijedno su kroz travanj i svibanj radili na prezentaciji koju su nam predstavili u ponedjeljak, 23. svibnja 2022.g. Učenici i učenice željeli su pružiti istinite i provjerene informacije o procesu i razlozima nastanka Europske unije, pružiti osnovne informacije o njezinom ustroju te simbolima i vrijednostima EU.

Prezentaciju pronađite i 'skinite' OVDJE! 

Nakon prezentacije popričali smo o važnosti građanskog odgoja i obrazovanja, kao i reflektirali njihovo iskustvo. Zadovoljni produktom, istaknuli su da im je ovo jedno od prvih iskustava grupnog rada! 

Pilotiranje modela provelo se u sklopu projekta „SLUSIK: učenje zalaganjem u zajednici za povećanje socijalne inkluzije djece“. Svrha projekta jest promicanje i potpora socijalnoj uključenosti jačanjem stjecanja društvenih i građanskih kompetencija te poticanjem znanja, razumijevanja i vlasništva nad vrijednostima i temeljnim pravima djece i mladih. Projekt SLUSIK sufinanciran je od strane programa Erasmus + Europske unije, a vodi Europski volonterski centar (Belgija) u partnerstvu s Out of the Box International (Belgija), Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci (Hrvatska), Sveučilištem u Limericku (Irska), Sveučilište u Granadi (Španjolska), Nastavničkim fakultetom u Beču (Austrija) i Sveučilištem Matej Bel (Slovačka), kao i suradnji s Udrugom „Delta“ i Ekonomskom školom Mije Mirkovića u Rijeci.