Susret sa Predsjednikom Republike Hrvatske Milanovićem o Zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o savjetima mladih

O AKTIVNOSTI

Nedavno smo imali priliku razgovarati s Predsjednikom Republike Hrvatske. Razgovor je bio usmjeren na naše nezadovoljstvo nedavnim izmjenama Zakona o savjetima mladih i političku participaciju mladih u Hrvatskoj., koje su bile glavni razlog za organizaciju sastanka.

Milanović

Glavna izmjena Zakona o savjetima mladih predvidjela je osnivanje Nacionalnog savjeta mladih Republike Hrvatske s koordinativnim ovlastima nad svim lokalnim savjetima mladih, čime se centralizira zastupanje interesa mladih na nacionalnoj razini.

U suradnji sa 44 zastupnika i zastupnica Hrvatskog sabora u veljači smo Ustavnom sudu Republike Hrvatske uputili Zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih.

Tijekom sastanka, upoznali smo Predsjednika i njegove savjetnice, gđu. Jadranku Žarković, savjetnicu za odgoj i obrazovanje, te gđu. Melitu Mulić, savjetnicu za ljudska prava i civilno društvo, s činjenicom da nove izmjene Zakona nisu u skladu s preporukama Vijeća Europe. Naglasili smo svoju namjeru da ovu problematiku istaknemo i pred relevantnim institucijama Europske unije.

Predsjednik i njegove savjetnice izrazili su zabrinutost zbog postupaka Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, ali i generalno participacijom mladih u odlučivanju na lokalnoj i nacionalnoj razini. Zaključili smo kako važna reprezentativnost mladih u svim dijelovima društvenog života.