Inspirativne norveške prakse u građanskom odgoju i obrazovanju

O AKTIVNOSTI

Kako se obrazovanje za građanstvo i ljudska prava provodi u Norveškoj? Kako udruge i institucije surađuju sa školama? Koje su sličnosti i razlike s hrvatskim kontekstom?

Na studijskom posjetu 16. i 17. 3. u Oslo (Norveška) raspravljale smo o ovim pitanjima s kolegama/kolegicama i suradnicama iz Menneskerettighetsakademiet, Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga Breza i ISKRA waldorfska inicijativa.

S partnericama smo pričale o idejama za provedbu aktivnosti građanskog odgoja i obrazovanja na temelju norveških praksi, koje ćemo pretočiti u ideje i smjernice koje će se naći u našem Modelu suradnje škola i udruga u provedbi građanskog odgoja i obrazovanja.

Multidiscilplinaran i međusektorski pristup građanskom odgoju i obrazovanju

Kroz gostujuća predavanja i ‘terensku nastavu’ razmijenile smo iskustva s norveškim organizacijama i institucijama koje rade sa školama i dosta smo impresionirane njihovim primjerima dobre prakse.

Razgovarale smo s članom krovne organizacije vijeća učenika Schools Student Union of Norway koji je trenutno na čelu organizacije nacionalne kampanje Operation Day’s Work koju već oko 60 godina vode i provode srednjoškolci i srednjoškolke i mladi do 26 godina.

Posjetile smo Klimahuset (Climate house), dio Prirodoslovnog muzeja primarno namijenjenog edukaciji djece i mladih o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena te mogućnostima za djelovanje, gdje nas je biologinja i edukatorica provela kroz programe koje provode s norveškim srednjim školama.

O edukativnim programima vezanim uz teme diskriminacije, rasizma, antisemitizma i prava manjina razgovarale smo s voditeljicom programa za osnovne škole u HL-senteret - The Norwegian Center for Holokaust and Minority Studies.

336535384_1242188139726824_3223431396575699612_n

Studijski posjet organiziran je okviru projekta “MODUS - civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje” u sklopu Active Citizens Fund Hrvatska i podržan je sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.