Ljudska prava u Hotelijersko-turističkoj školi Opatija

O AKTIVNOSTI

Radionice “Iz tuđih cipela” bile su usmjerene na jačanje građanskih kompetencija kroz upoznavanje s konceptom ljudskih prava kod učenika i učenica prvih i trećih razreda Hotelijersko-turističke škole Opatija. 

Radionicama je prisustvovalo ukupno 26 učenika i učenica, a održale su se u srijedu 23. (prvi razred) i petak 25.11.2022. (treći razred) u prostorima Hotelijersko-turističke škole Opatija, u suradnji s prof. Ivom Kranjčić, u sklopu predmeta Etika. S učenicima smo razgovarale o definiciji, određenju i načelima ljudskih prava, pri čemu su neki pokazali zavidnu razinu poznavanja teme. 

"Ljudska prava su neke stvari koje se odnose na ljuska bića koja im daju mogućnost pravednosti i jednakosti.", napisala je učenica prvog razreda. Učenica iz trećeg o ljudskim pravima izrazila se ovako: "To su prava koja svi ljudi imaju ili bi barem trebali imati te koja su nuzna za normalan život."

U iskustvenom dijelu radionice učenici i učenice prvog razreda raspravljali su o načelima ljudskih prava kroz vježbu Barometar stavova. Zatim su se okušali u ulozi državnika i državnica u aktivnosti "Kupovina privilegija", kroz koju su započeli razgovor o tome mogu li prava postati privilegije, te koja je odgovornost države u zaštiti ljudskih prava. 

Učenici i učenice trećeg razreda također su stali u tuđe cipele, ovaj puta u vježbi Hod privilegije. Kroz raspravu svojih uloga osvijestili su neke stereotipe i predrasude, kao i utjecaj društvenog okruženja na mogućnost uživanja ljudskih prava. 

Podaci iz evaluacije ukazuju na to da su učenici povećali znanja o ljudskim pravima i postigli postavljene ishode radionice, što se može vidjeti na donjem prikazu. 

ddd

Procjena razine znanja o temama i vještinama vezanima uz ljudska prava prije i poslije radionice u 1. i 3. razredu Hotelijersko-turističke škola Opatija

Suradnja i provedba radionica ostvarile su se kroz projekt  „MODUS - civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje“ kojeg provodimo s Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga Breza iz Hrvatske i Menneskerettighetsakademiet iz Norveške. Projekt je podržan s €135.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

Ljudska prava su neke stvari koje se odnose na ljuska bića koja im daju mogučnost pravednosi i jednakosti.