Projekt "Kak' banana utječe na glavu": Učenici Križevca spojili reproduktivno i mentalno zdravlje u pobjedničkoj inicijativi Akcije za 5!

O AKTIVNOSTI

Pobjednički projekt Akcije za 5! u Križevcima „Kak' banana utječe na glavu“ povezao je mentalno i reproduktivno zdravlje u razgovoru sa stručnjacima u tom području - ginekologom Dimčem Sertićem i psihologinjom Ivanom Sopić Lumezi.

Ana Kopilović, učenica Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, preuzela je ulogu moderatorice talk showa. Učenici i učenice pobjedničke grupe Akcije za 5! su unaprijed prikupili pitanja anketirajući svoje vršnjake i vršnjakinje u školama kako bi osigurali relevantne teme za razgovor.

Cilj projekta "Kak' banana utječe na glavu" bio je educirati mlade o važnosti mentalnog i reproduktivnog zdravlja te otvoriti dijalog o tim temama. Ginekolog Dimče Sertić podijelio je svoje stručno znanje o reproduktivnom zdravlju, dok je psihologinja Ivana Sopić Lumezi pružila uvid u važnost brige o mentalnom zdravlju vezanom uz polje seksualnosti.

Učenici i učenice su s interesom pratili izaganje i sudjelovali u raspravi. Teme kao što su prevencija reproduktivnih bolesti, važnost kontracepcije, mentalna dobrobit i slično bile su obrađene na pristupačan i zanimljiv način.

Pobjednički projekt stvorio je mostove između mladih, stručnjaka i lokalne zajednice

Ovaj projekt ima dvostruki značaj jer je osim edukacije mladih, omogućio i stvaranje mostova između škola, stručnjaka i lokalne zajednice. Pobjednički projekt proveden je uz mentorstvo Centra za mlade Križevci a financijska sredstva Grada Križevaca omogućila su timu da ostvari svoje ideje i ciljeve. Sudjelovanje Centra za mlade Križevci pružilo je potporu timu i pokazalo kako se suradnjom s civilnim društvom može postići uspjeh u provedbi projekata koji imaju pozitivan utjecaj na mlade u zajednici. Podrška Grada Križevci ključna je za razvoj mladih i njihovo aktivno uključivanje u odlučivanje te provedbu aktivnosti u budućnosti.

Pobjednički projekt proveden je u sklopu projekta „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade“, kojeg provodi Udruga "Delta" u partnerstvu s Gradom Rijeka, Gradom Opatija i Gradom Križevci. Projekt je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Rijeke, Grada Opatije i Grada Križevaca.