Srednjoškolci i srednjoškolke preuzeli Gradsku vijećnicu i odlučili: želimo da se mladi ne boje tražiti pomoć u zaštiti mentalnog zdravlja

O AKTIVNOSTI

U srijedu, 8. studenog 2023. godine učenici i učenice riječkih srednjih škola, podijeljeni u šest timova, osmišljavali su svoje prve projektne prijedloge i odabrali najbolji. Pobjednički projekt „Mladi za zdravlje“ učenici i učenice će provesti do kraja godine sa sredstvima koje je osigurao Grad Rijeka u iznosu od 663 eura. Učenike i učenice su kroz dan i radne zadatke vodili educirani koordinator i koordinatorice, ali i zaposlenici i zaposlenice različitih upravnih odjela Grada Rijeke – Ambasadori i Ambasadorice Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje od 2023. do 2030.

Od mladih za mlade: recept za uspjeh u donošenju odluka

Program „Dana akcije“ otvorio je gradonačelnik Marko Filipović, koji je mladima poželio sreću u radu i naglasio važnost uključivanja mladih u procese donošenja odluka u važna pitanja kao što je zdravlje mladih Riječana i Riječanki. Mlade su pozdravile i pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Vlasta Linić, kao i savjetnica za mlade Lucija Kero. Mladima su se predstavili i Ambasadori i Ambasadorice Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje od 2023. do 2030., koji su im pružali podršku u razvoju projektnih prijedloga i odgovarali na praktična pitanja.

Ispred Udruge „Delta“ mladima su sreću zaželjele izvršna direktorica Maša Cek i projektna voditeljica Sara Sušanj. Učenike i učenice su kroz zadatke i dijalog s donositeljima odluka vodili koordinatorice Mirela Pašić, Ana Jerković, Katarina Jeletić, Iva Stanić, Valentina Dukić i koordinator Enea Dessardo.

 

Mladi za zdravlje: važno je pobijediti strah od traženja pomoći

Grupe učenika i učenica razvile su i predstavile šest projekata: „Mladi za sport“, „Mladi za zdravlje“, „Podcast na temu zdravlja mladih“, „Put do zdravog tijela i uma“, „Hrana za 5!“, „Budi brz bez speeda“. Predstavljanja i završnu raspravu pratila je i zamjenica gradonačelnika, Sandra Krpan, ali i Stručno tijelo koje je dalo povratnu informaciju na različite dijelove razrade i predstavljanja projekata. Lucija Kero analizirala je održivost projekata u kontekstu Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje od 2023. do 2030., dok se predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke, Luka Čanković, fokusirao se na način podrške koju Savjet mladih može pružiti u provedbi učeničkih projekata. Marta Hauser i Tamara Fabac iz Volonterskog centra Udruge SMART bavile su se aspektima javnog nastupa i projektnom logikom.

 

Ad hoc formirano Vijeće učenika i učenica odabralo pobjednički projekt

Nakon dvosatne rasprave, Vijeće učenika i učenica odabralo je ideju „Mladi za zdravlje“ kao pobjedničku.  Do kraja polugodišta, pobjednička grupa u kojoj su Lucija, Kali, Petra, Petar, David, Josip, Anamarija i Patrick žele potaknuti mlade da pobijede strah od traženja pomoći u zaštiti mentalnog zdravlja.Prvo će u riječke osnovne i srednje škole postaviti kutije u koje će djeca i mladi moći ubaciti svoja pitanja ili izazove s kojima se susreću, a onda će na temelju analize odgovora provesti radionice po školama u suradnji s psiholozima i psihologinjama. Po završetku projekta, učenici i učenice planiraju organizirati i sastanak s Upravnim odjelom za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade kako bi procijenili uspješnost i zagovarali za nastavak realizacije projekta.

400712186_327368406623205_1189715603384620283_n

Pobjednička grupa sa svojom koordinatoricom Anom

„Akcija za 5!“ odvila se u sklopu projekta „Mislim, djelujem, odlučujem – jačanje participacije mladih kroz aktivno uključivanje u kreiranje i zagovaranje politika za mlade“ provodi Udruga „Delta“ u partnerstvu s Gradom Rijekom, Gradom Opatijom i Gradom Križevcima. Projekt je sufinanciran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, Grada Rijeke, Grada Opatije i Grada Križevaca.