Mladi u Pregradi napravit će novo mjesto za druženje u prirodi

O AKTIVNOSTI

U petak 11.11. 2022. po prvi puta se provela Akcija za 5! u Gradu Pregradi. Točno 20 učenika i učenica Učeničkog doma SŠ Pregrada osmišljavalo je projekt na temu prostora za mlade, što je za njih kao osobe koje se osjećaju kao gosti u Pregradi imalo poseban značaj.

Svojim djelovanjem u zajednici mladi mogu biti primjer drugima

Dan akcije je otvorio gradonačelnik Marko Vešligaj: „Mladi imaju potrebu da doprinesu mjestu u kojem žive. Kao predstavnika grada koji se ponosi titulom Grada za mlade, posebno me veseli uključivanje mladih u donošenje odluka.“

Nakon toga mladi su sa svojim koordinatoricama i koordinatorima Dorom, Veronikom, Karlom i Markom nastavili razrađivati svoje ideje. Jedna grupa željela je urediti prostor u prirodi za druženje (projekt „Kunaklupe“), a druga je to isto željela napraviti u Učeničkom domu („Casual večeri u domu“). Treća je grupa osmislila escape room („Escape room na tavanu“), a četvrta večeri društvenih igara u prostoru koji će ih jače povezati s vršnjacima koji žive u Pregradi („Stavljamo društvo u igre“).

„Iako dolaze iz Učeničkog doma, ideje su vezane i uz sam grad u kojem provode većinu svog vremena. Projekti su otvoreni i korisni svim mladima.“, osvrnula se Petra Vdović, Savjetnica za društvene djelatnosti i odnose s javnošću, ujedno i koordinatorica za mlade u Gradu Pregradi. 

Zaključak: Mladi se žele družiti u prirodi

U drugoj dijelu programa četiri grupe predstavile su svoje projektne ideje, a raspravom u simulaciji rada gradskog vijeća, vijeće učenika i učenica izabralo je najbolji projekt kojeg će do kraja godine i realizirati! Najvišom ocjenom učenika i učenica ocijenjen je projekt „Kunaklupe“, koji će se uz 5.000 kuna sredstava osiguranih od strane Grada Pregrade provesti do kraja 2022.uz mentorsku podršku Karla Pasaričeka, člana Savjeta mladih Grada Pregrade, kao i ostalih dionika iz zajednice, točnije Grada Pregrade i Učeničkog doma SŠ Pregrada.

„Postavljanjem drvenih klupica i stolova kod starog bazena bi se omogućilo privatnije mjesto na otvorenom gdje bi se mladi mogli nesmetano družiti. Također bi se postavila rasvjeta kako bi se druženja mogla održavati i predvečer. Postavila bi se i kanta za smeće.“, opis je aktivnosti pobjedničke grupe.

„Ne čudi me pobjeda jer smo jedina grupa koja je planirala nešto dugoročno i nešto što će nam pomoći da se odmaknemo od prostora Doma i škole, u kojima provodimo najviše vremena.“, rekla je jedna od predstavnica pobjedničke grupe.

Voditeljica Doma Danijela Majcenić pohvalila je učenike i učenice: „Mislim da svi zaslužuju jednu pedagošku mjeru pohvale, odnosno potpore ovakve aktivnosti. Za njih ovaj je projekt jedno iskustvo koje će im služiti u životu.“

Akcija za 5! provela se u sklopu projekta „Mladi u Akciji! za zajednicu!“ koji mlade osnažuje za sudjelovanje u odlučivanju na lokalnoj razini. Time se smanjuje njihovo nepovjerenje u institucije, približiti mlade i donositelje i donositeljice odluka u rješavanju pitanja od općeg interesa, kao i potaknuti aktivizam i volonterstvo mladih. Projekt provode Udruga „Delta“ u partnerstvu s Gradom Pregrada i Gradom Otočac, a financiran je sredstvima Središnjeg državnog ureda za mlade, Grada Pregrade i Grada Otočac.