03/11/2020

Nova pravila odijevanja: odjeća nije održiva

O AKTIVNOSTI

U petak 31. listopada 2020. godine s učenicama i učenicima sastale smo se putem ZOOM platforme na radionici o održivosti tekstilne industrije. 

Dvanaest učenika i učenica ugodno su nas iznenadili svojim promišljanjima o održivom razvoju, kao i održivosti tekstilne industrije. Kroz razgovor i kratak upitnik doznale smo da smatraju da odjeća govori puno o njima i da vole stvarati vlastite trendove, a pri čemu su im trendovi i marka manje važni. Ipak, često kupuju novu odjeću, rjeđe ju recikliraju i popravljaju, a nikada ne kupuju rabljenu odjeću - na Malom Lošinju nema takve mogućnosti. Većina rijetko provjerava sastav odjeće koju kupuje, kao i uvjete u tvornicama u kojima se odjeća proizvodi. 

Nakon radionice, na upit što mogu napraviti za veću održivost mode istaknuli su manju kupovinu i ponovnu upotrebu odjeće. 

Radionica je održana u sklopu projekta Nova pravila igre u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kroz natječaj Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije. Ukupna vrijednosti projekta iznosi 1.247.191,38 kuna, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt se provodi s partnerima: Udruga SMART, Centar za kulturu dijaloga, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Gradska knjižnica Rijeka, Srednja škola Ambroza Haračića, Osnovna škola Nikola Tesla i Grad Rijeka.