16/11/2020

Nova pravila odijevanja u dijalogu sa stručnjacima

O AKTIVNOSTI

10 učenika i učenica Srednje škole Ambroza Haračića susreli su se s predstavnicama i predstavnicima organizacija Fashion Revolution Croatia i Humana Nova u četvrtak 12.11.2020. godine online pomoću Zoom alata. 

Fashion Revolution međunarodno je pokret, modna revolucija u kojoj sudjeluju ljudi iz 75 zemalja svijeta: s eventima, kampanjama, radionicama i selfijima. Uz potporu modnih dizajnera i dizajnerica svi oni velikim modnim markama postavljaju isto pitanje: „Who made my clothes?“. U Hrvatskoj je u travnju 2015. godine inicijativu preuzela modna dizajnerica Višnja Huljev iz riječke Manufrakture koja ju je učenicima predstavila zajedno sa Sonjom Tudor. 

Socijalna zadruga Humana Nova je društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. Učenicima se obratio Ivan Božić s kolegicama. 

Razgovor sa stručnjacima održan je u sklopu projekta Nova pravila igre u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje kroz natječaj Osnaživanje doprinosa organizacija civilnog društva obrazovanju za održivi razvoj za unaprjeđenje ekonomske i socijalne kohezije. Ukupna vrijednosti projekta iznosi 1.247.191,38 kuna, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt se provodi s partnerima: Udruga SMART, Centar za kulturu dijaloga, Društvo „Naša djeca“ grada Gospića, Gradska knjižnica Rijeka, Srednja škola Ambroza Haračića, Osnovna škola Nikola Tesla i Grad Rijeka.