Mladi i donositelji odluka za Lokalni program za mlade u Pazinu 2023.-2027.

O AKTIVNOSTI

U petak, 4. studenog 2022. godine u pazinskoj gradsko-školskoj sportskoj dvorani održana je aktivnost “Lokalni program za mlade 2023. – 2027.: Upravo st(v)oreno” – predstavljanje radne verzije LPM mladima i donositeljima odluka, koja se provodi u sklopu projekta „Pazi(n) mladi!: izrada lokalnog programa za mlade u Pazinu 2023.-2027. godine“.

Metodom strukturiranog dijaloga ukupno 30-ak mladih i donositelja_ica odluka raspravljalo je, davalo prijedloge i mišljenja na predstavljenu radnu verziju Lokalnog programa za mlade u Pazinu 2023.-2027. Cilj ove aktivnosti bio je osigurati da mladi razmjene mišljenja i preporuke o mjerama i aktivnostima radne verzije LPM s donositeljima i donositeljicama odluka, što će utjecati na kvalitetu samog dokumenta a posredno i poboljšanje kvalitete njihova života i položaja mladih na području Grada Pazina.

Korisni prijedlozi za provedbu aktivnosti LPM-a

Na samom početku sudionicima_ama je predstavljen tijek izrade Lokalnog programa za mlade te su sudionici raspoređeni u šest grupa podijeljenih prema temama, odnosno prema područjima LPM-a: zdravlje, stanovanje i zapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje, kultura i slobodno vrijeme mladih, uključivanje mladih i rad s mladima, informiranje i komunikacija s mladima.

Uz mlade u rad grupa uključili su se djelatnici i djelatnice odjela gradske uprave, Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile, Pučkog otvorenog učilišta Pazin, Gradske knjižnice Pazin, Zajednice sportskih udruga Grada Pazina te Pazin sporta, a rad grupe moderirale smo skupa s ostalim voditeljicama radnih skupina uz podršku osoba koje rade s mladima.

Plod zanimljivih rasprava koje su uslijedile jesu brojne aktivnosti koje će poslužiti za akcijski plan provedbe LPM-a te nije bilo većih izmjena predloženih mjera i aktivnosti LPM-a. Vodile smo dijelove vezane uz teme uključivanja mladih i rada s mladima, kao i informiranja i komunikacije s mladima.

Do usvajanja Lokalnog programa za mlade na Gradskom vijeću predstoji i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću, gdje će javnost imati prilike dati svoje mišljenje na predloženi Lokalni program za mlade.

 

mapa6

Aktivnost se provela u sklopu projekta Pazi(n) mladi! 2: Izrada Lokalnog programa za mlade Grada Pazina 2023.-2027. Nositelj projekta je Grad Pazin uz partnere: Udruga „Delta“, Društvo „Naša djeca“ Pazin, Centar za mlade „Alarm“ Pazin i Volonterski centar Istra. Projekt je financiran sredstvima Erasmus+ programa Agencije za mobilnost i programe Europske unije, u području Ključne aktivnosti 154 – Aktivnosti sudjelovanja mladih u iznosu od 29.100,00 eura.