od 01/01/2024 do 31/12/2025
Prvi put biram i sudjelujem

Opći cilj projekta jest unaprijediti kvalitetu sudjelovanja mladih u demokratskim i izbornim procesima.

Iz općeg proizlaze specifični ciljevi:

  1. Osnažiti mlade za aktivno građanstvo i sudjelovanje na izborima;
  2. Uključiti mlade u strukturirani dijalog s političkim kandidatima na izborima na lokalnoj i europskoj razini;
  3. Potaknuti raspravu među mladima, kao i dijalog mladih i donositelja odluka o smanjenju izborne dobne granice na 16 godina.

To se planira za mlade srednjoškolske dobi od 16 do 19 godina, a većinom će se usmjeriti na mlade maturante i maturantice u četverogodišnjim školama koji 2024. i 2025. imaju prvu priliku izaći na izbore.

Svaki ciklus započinje se radionicama u školama, gdje se kroz interaktivne metode mlade upoznaje s osnovnim pojmovima i demokratske principe u školama. Mlade se poziva da se uključe u radne sastanke u zajednici, na kojima će analizirati političke programe, što će im pomoći da formuliraju svoje zahtjeve prema donositeljima_cama odluka. Nakon toga, mladi imaju mogućnost uključiti se na događanja strukturiranog dijaloga. Na strukturiranom dijalogu svoje će zahtjeve u interaktivnoj atmosferi world cafea iznijeti političkim kandidatima_kinjama.

Fokus prvog ciklusa je na izborima za Europski parlament (ožujak – lipanj 2024. godine), dok se drugi (rujan – prosinac 2024. godine) i treći ciklus (siječanj – svibanj 2025. godine) usmjeravaju na lokalne izbore. Četvrti ciklus (rujan – prosinac 2025. godine) obuhvaća općenito sudjelovanje mladih te raspravu o smanjenju dobne granice za glasovanje.

Projekt "Prvi put biram i sudjelujem" provode Udruga „Delta“ i Gong. Projekt se provodi od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2025. a provedba je financirana sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program.