Ciklus radionica u sklopu projekta "Prvi put biram i sudjelujem"

O AKTIVNOSTI

Tijekom ožujka, u sklopu projekta Prvi put biram i sudjelujem, imali smo priliku posjetiti srednje škole na području Primorsko-goranske županije i provesti seriju radionica usmjerenih na političko osvještavanje i aktivno građanstvo među maturantima i maturanticama. Ove interaktivne radionice bile su dio šireg cilja projekta – povećati participaciju mladih u političkim procesima i odgovoriti na izazove političke pasivnosti i niske razine političke pismenosti mladih.

Radionice su obuhvatile širok spektar tema, od značaja glasa u demokratskim procesima do poticanja na kritičko razmišljanje i pripreme za nadolazeće izbore. Mladi su se upoznali s osnovama demokracije, važnosti informiranog glasovanja i utjecaju njihovog glasa na društvene promjene, pri čemu su iskazali odlučnost i spremnost za aktivno sudjelovanje.

U sklopu projekta, posjetili smo i razgovarali s učenicima i učenicama različitih škola, uključujući Prirodoslovnu i grafičku školu Rijeka, Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir na Krku, Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju, Ekonomsku školu Mije Mirkovića u Rijeci i Hotelijersko-turističku školu Opatija, gdje smo zajedno raspravljali o važnosti sudjelovanja u izbornim procesima, mogućnostima smanjenja dobne granice za glasovanje i suočavanju s političkom apatijom.

Radionica 6

Radionica3

Radionica1

Radionica 5

Radionica3

Radionice su održane u sklopu projekta "Prvi put biram i sudjelujem" kojeg provode Udruga „Delta“ i Gong. Projekt se provodi od 1. 1. 2024. do 31. 12. 2025., a provedba je financirana sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program.