Što žele od stranaka mladi koji će prvi put glasati u nedjelju?

O AKTIVNOSTI

Grupa mladih iz Rijeke, koja će prvi put glasati na izborima za EU parlament, uputila je listu zahtjeva strankama koje sudjeluju u izbornoj utakmici 9. lipnja i od njih traže priuštivo stanovanje, više stipendija za srednjoškolce i studente, snižavanje cijena života u Hrvatskoj te bolje političko obrazovanje.

Udruge Gong i Delta su uoči europskih izbora organizirale dijalog srednjoškolaca i kandidata za zastupnike u Europskom parlamentu. Nakon susreta s predstavnicama stranaka u Rijeci, mladi su pripremili niz zahtjeva na temelju analize njihovih programa ili izbornih obećanja i grupirali ih po područjima koji su njima važna - obrazovanje i zapošljavanje mladih, pristupačno stanovanje i troškovi života, gospodarstvo i infrastruktura, zaštita ljudskih prava, zaštita okoliša, unapređenje digitalnog društva i participacija mladih.

Mladi smatraju da se stranke trebaju zalagati za bolju suradnju škola s tvrtkama kako bi se učenicima osiguralo radno mjesto u struci, pružanje financijske pomoć studentima u pronalasku mjesta za stanovanje ako u studentskim domovima nema dovoljno mjesta. Kako bi mladi ostali živjeti i raditi u Hrvatskoj, ova grupa biračica smatra da stranke moraju doprinijeti smanjenju cijena osnovnih potrepština poput hrane, pića, higijenskih potrepština itd. 

U zahtjevima mladih navodi se i da je potrebno više poticati tradicionalne industrije (brodogradnja, poljoprivreda...) i raditi na unapređenju javnog prijevoza koji bi olakšao kretanje.  

“Treba više ulagati u zeleni javni prijevoz s nula stakleničkih plinova i više poticati mlade na korištenje javnog prijevoza (vlakovi). Treba provoditi industrijalizaciju koja je odgovorna prema okolišu”, navodi se u zahtjevima mladih.

Smatraju da treba osigurati punu zaštitu ljudskih prava na graničnim prijelazima te za razvoj digitalnog društva poticati korištenje softvera otvorenog koda (open source), primjerice zamijeniti Windows u Linux, Office u Libre Office, posebno u javnim institucijama.

 

IMG-20240605-WA0007

Analizirajući programe stranaka za ovogodišnje izbore, mladi su zaključili da stranke moraju češće i više njih konzultirati i dati konkretne prijedloge za unapređenje problema mladih. 

Ranije ankete pokazuju da je svega 13% mladih u dobi od 18 do 25 godina glasalo na izborima 2014. i 18 posto 2019. godine. 

Stoga su projekti političke edukacije poput Prvi put biram i sudjelujem, koji realiziraju udruge Delta i Gong, prilika da mladi birači dobiju dodatna politička znanja koja mogu koristiti za izbore i aktivno sudjelovanje u društvu. 

Također, ovaj projekt dao je priliku za dijalog gdje mladi imaju priliku reći svoje mišljenje i ideje, a da ih politički kandidati čuju.

Projekt "Prvi put biram i sudjelujem" provode Udruga „Delta“ i Gong. Projekt se provodi od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2025. a provedba je financirana sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program.