22/04/2024

Obilježavamo Dane medijske pismenosti

O AKTIVNOSTI

Od 22. do 28. travnja 2024. godine obilježavamo Dane medijske pismenosti, događaj od ključne važnosti u godini u znaku izbora!

U vrijeme kada građani donose odluke koje će utjecati na budućnost Hrvatske i Europske unije, sposobnost razlikovanja istinitih informacija od dezinformacija postaje ključna vještina svakog građanina. Kritičko propitivanje i provjera informacija moraju biti u središtu našeg pristupa medijskim sadržajima. Edukacijom o medijskoj pismenosti, građani se osposobljavaju za prepoznavanje pouzdanih izvora i potiču se na aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima.

Dani medijske pismenosti infografika - Copy

Razumijevanje političkih kampanja i poruka koje se prenose putem društvenih mreža ključno je za donošenje promišljenih odluka. Manipulacija medijskim sadržajem, posebice u političkom oglašavanju, česta je pojava, a stjecanje vještina za prepoznavanje takvih manipulacija nužno je za razumijevanje pravih političkih poruka i namjera iza njih.

Testirajte svoje znanje o političkim ideologijama prema stvarnim izjavama političara: KLIK

Dane medijske pismenosti obilježile smo u okviru projekta Centar za mlade RI Connect, koji provodimo u partnerstvu s Centrom tehničke kulture Rijeka i Gradom Rijekom. Programe Centra za mlade RI connect financijski podupire Središnji državni ured za demografiju i mlade, Primorsko–goranska županija i Grad Rijeka.