Savjeti mladih – kako dalje? na 6. Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih

O AKTIVNOSTI

asd

Sudjelovale smo na šestoj Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih u Šibeniku, od 30.9. do 1.10. 2022. U dva dana programa upoznale smo se s norveškim praksama participacije mladih i predstavile istraživanje rada savjeta mladih!

Akcija za 5! kao primjer dobre prakse daleko se čuje

Prvu večer otvorili su državna tajnica Željka Josić i zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, koji su naglasili važnost, kao i neke probleme s kojima se savjeti mladih susreću u svojem radu. Jedan od njih je i manjkav Zakon o savjetima mladih, koji je trenutno u procesu revizije.

Zatim je slijedila aktivnost umrežavanja i dijeljenja dobrih praksi. Martina iz Savjeta Mladih Grada Rijeke predstavila je našu Akciju za 5! kao primjer dobre prakse uključivanja mladih u donošenje odluka kroz simulaciju rada gradskog vijeća. Akcija se već sedamnaestu godinu organizira u Rijeci, a putuje i u druge gradove: ove godine odvija se u Otočcu i u Pregradi!

Našim norveškim partnerima iz Općine Lindesnes prenijele smo primjere dobrih praksi različitih savjeta mladih u Hrvatskoj te usporedile aktivnosti mladih u dvije države.

 

Norveška i Hrvatska – više razlika no sličnosti

Drugi dan započeo je predstavljanjem načina rada s mladima u Norveškoj općine Lindesnes. Program je otvorila Trine Djuvik Haaland, radnica s mladima i koordinatorica vijeća mladih Lindesnesa, a zatim su Oliver, Frida i Marte predstavili sudionicima_ama svoja osobna iskustva političke participacije - zakonodavni okvir norveških vijeća mladih, kako komuniciraju s donositeljima_cama odluka u svojoj sredini i na koje projekte i inicijative su najponosniji_e.

„Činilo mi se da su Norvežani neugodno iznenađeni našim sustavom savjeta mladih. U njih su političari normalni ljudi (u tenisicama) koji sa savjetom mladih komuniciraju preko društvenih mreža i imaju dosta horizontalni sustav gdje su političari jednaki kao svi. Osim toga u Norveškoj vlada jako puno love izdvaja za savjete i članovi savjeta nemaju veze s politikom nego su obični školarci, studenti itd. Problem našeg sustava je šta je koncept savjeta previše politiziran pa odbija mlade.“, podijelio je svoje dojmove volonter Info Zone.

311406890_157717646921616_6658522216233313428_n

Slika 1: Norveški predstavnik i predstavnice 

Prvo participativno istraživanje rada savjeta mladih u Hrvatskoj

U drugom dijelu konferencije, pozvale smo savjete mladih i donositelje_ice odluka da sudjeluju u prvom nacionalnom participativnom istraživanju o radu savjeta mladih u Hrvatskoj čiji je cilj na temelju rezultata istraživanja stanja i potreba definirati stručnu podlogu za zagovaranje smislene participacije mladih. Istraživanje je participativno, što znači da smo ga radile zajedno s članovima i članicama ciljne skupine iz Osijeka, Zagreba, Karlovca, Rijeke, Šibenika i Splita. Takav rad nas jako veseli, a osim istraživanja predstoje nam još i zajednički rad na rezultatima, kao i alatima za olakšavanje rada savjetima mladih!

Link na upitnik za savjete: https://bit.ly/kakodalje-savjeti ink na upitnik za predstavnike_ce jedinica lokalne i regionalne samouprave: https://bit.ly/kakodalje-jlrps

U popodnevnom dijelu, Marko Kovačić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu proveo je radni dio programa u kojem su se planirale smislene aktivnosti gradova i savjeta mladih u 2023. godini.

 

311522463_157718173588230_542390230354783216_n

Slika 2: Predstavljanje istraživanja okupljenima.

Nakon toga, družile smo se s najaktivnijim predstavnicima_ama savjeta mladih na konzultacijama o izazovima i mogućnostima savjeta mladih u Hrvatskoj.

„Savjete ozbiljno shvaćaju oni koji ih žele ozbiljno shvatiti.“, zaključak je jednog od sudionika. Pričale smo o načinu komunikacije savjeta s mladima u zajednici, kao i načinima ostvarivanja suradnje kako s jedinicama samouprave i drugim dionicima u zajednici. Sudionici_e su zaključili da mladi imaju nizak stupanj povjerenja u savjete zbog slabog poznavanja njihovog rada, slabe promocije rada savjeta mladih u zajednici, kao i percepcije savjeta kao mjesta za ostvarenje političkih aspiracija njegovih članova i članica koji zastupaju samo vlastite interese.

Norvežani su doputovali na studijski posjet, a mi izradile istraživanje u sklopu projekta Savjeti mladih - kako dalje? kojeg provode Info Zona, Udruga Delta, Udruga gradova u Republici Hrvatskoj i Općina Lindesnes. Projekt je podržan s € 75.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.