Mladi kao pokretači promjena u obrazovnom sustavu

O AKTIVNOSTI

Konferencija, odnosno događanje „(Su)djelujem - vijeće učenika za demokratsku školu“ održano 22. siječnja 2024. godine u prostoru RiHuba u Rijeci kruna je našeg jednogodišnjem rada s vijećem pet riječkih srednjih škola. Okupilo je preko 40 sudionika i sudionica, učenike i učenice, ravnatelje, kao i goste predavače i predavačice u području demokratizacije škola.

Publikacija „Vijeća učenika i učenica u fokusu“: Mladi definiraju kvalitetu rada vijeća učenika i učenica

Na početku je Maša (Delta) kratko predstavila rezultate projekta, koji je u godinu dana okupio učenike i učenice šest riječkih srednjih škola te omogućio stvaranje prve publikacije aktivnosti vijeća učenika i učenica odabranih po kriterijima koje su osmislili i odabrali sami učenici. Učenici Erik i učenice Zara i Petra (PRHG) okupljenima su rekle više o procesu osmišljavanja kriterija, načinu prikupljanja i odabira aktivnosti, te svrsi i izgledu same publikacije. Publikaciju možete preuzeti na poveznici (OVDJE).

Participacija djece i mladih treba prožimati svaki dio rada odgojno-obrazovnih ustanova

Vlaho i Sara (Forum za slobodu odgoja) okupljenima su predstavili važnost uvažavanja glasa učenika, participacije djece i mladih, demokratizacije škole, kao i uvrštavanja participacije u sve pore upravljanja odgojno-obrazovnim ustanovama. 

Mladi postavljaju zahtjeve za participativno školstvo

U drugom dijelu programa učenici i učenice su kroz postaje učenja imali priliku podsjetiti se o ulozi i djelokrugu rada Ministarstva  znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i ravnatelja i ravnateljica. Zajedno uz facilitatorice formulirali su zahtjeve prema tim tijelima, gradeći na iskustvu koje su stekli tijekom trajanja projekta. Zahtjeve možete preuzeti na poveznici (OVDJE).

Rezultati evaluacije pokazali su da se znanje učenika_ca o svim temama radionica povećalo u prosjeku najmanje za jednu ocjenu, računatu prema aritmetičkoj sredini (Slika 1).

 

Capture

U završnom dijelu evaluacije sudioniic_e su ostavili komentare. Izdvajamo neke:

  • Rad u grupama je doprinio u radu i bilo je puno različitih mišljenja i ideja
  • Bilo je dobro, samo bih volio da se isplanirano i ostvari!
  • Odlična provedba ovog i prošlih događanja. Sistematično, jasno, prikladno za rad s učenicima, poticajno za aktivno uključivanje učenika.
  • Odlično! Sviđa mi se simulacija po razinama donositelja odluka.
  • Korektno, zanimljivo, svrhovito.

 Fotogaleriju možete pogledati na poveznici (OVDJE). Autor fotografija je Marko Laća. 

Projekt (SU)DJELUJEM - vijeće učenika i učenica u demokratskoj školi provodi Udruga „Delta“ u partnerstvu s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom, u suradnji s Gimnazijom Andrije Mohorovičića Rijeka, Medicinskom školom Rijeka i Drvodjeljskom i strojarskom školom Rijeka. Projekt se provodi od 1.2.2023 do 31.1.2024. a provedba je financirana sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program.