Pokrenimo vijeće učenika u školi!

O AKTIVNOSTI

Održale smo edukaciju „Pokrenimo vijeća učenika u školi!“ za tridesetak učenika i učenica pet riječkih srednjih škola: Prve riječke hrvatske gimnazije (PRHG), Gimnazije Andrije Mohorovičića, Medicinske školom, Drvodjeljske i strojarske škole te Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka. Ova edukacija za cilj je imala osnažiti učenike_ce da bolje razumiju svoja prava i odgovornosti kao članovi vijeća učenika_ca, te potaknuti njihovu aktivnu ulogu u oblikovanju demokratske školske zajednice.

„Vijeće učenika je zajednica u kojoj se iznose problemi i misli učenika škole“

Prvi dan edukacije bio je posvećen dubokom razumijevanju zakona i pravilnika koji definiraju djelokrug rada vijeća učenika. Učenici su također imali priliku upoznati se s aktivnostima vijeća i primjerima dobre prakse iz drugih škola. Posebno zanimljivo bilo je promišljanje o snagama i slabostima okoline u kojoj djeluju vijeća.

Nakon toga, Zara i Erik, učenici Prve riječke hrvatske gimnazije (PRHG), predstavili su kriterije za odabir primjera dobrih praksi vijeća učenika koji čine sastavni dio publikacije pod nazivom "Vijeće učenika i učenica u fokusu" (Inspirativne aktivnosti srednjoškolskih vijeća Primorsko-goranske županije u školskim godinama 2021./2022. i 2022./2023.). Cijelu publikaciju možete preuzeti klikom na ovaj link.

Ovi kriteriji su rezultat truda samih učenika_ca te naglašavaju važnost aktivnosti vijeća koje se temelje na njihovim idejama, ciljevima i vrijednostima. Publikacija sadrži pažljivo odabrane primjere dobre prakse aktivnosti vijeća, a sami učenici_e su ih odabrali tijekom lipnja 2023. godine, nakon što su tijekom mjesec dana prikupljali podatke iz svih srednjih škola s područja Primorsko-goranske županije.

6e710d3b-d4c0-4148-a6b2-92463ce0fd93

 
„Tko će preuzeti svijet ako nema vijeća učenika_ca?“

Drugi dan edukacije započeo je raspravom o mogućnostima vijeća učenika i učenica. Najviše rasprave vodilo se između onih koji su smatrali da učenici nemaju dovoljno iskustva da sudjeluju u upravljanju školom i onih koji su tvrdili da su učenici eksperti u pitanjima vezanim za njih te da bi njihov glas trebao biti u središtu svih odluka. Vodila se rasprava i o tome kada je važno komunicirati s ravnateljem_icom, a kada s ostalim učenicima i učenicama, te koja je odgovornost vijeća u posredovanju. Gotovo svi sudionici_e smatraju da učenici trebaju imati svog predstavnika u Školskom odboru, kako bi predstavljao glas učenika_ca u donošenju važnih odluka.

Sabina Saltović, stručna suradnica psihologinja PRHG, učenicima je predstavila uloge i zadatke tijela škole: od školskog odbora sve do vijeća roditelja. Učenici su upravo vijeće roditelja istakli kao svoje prirodne saveznike_ce, dok su se ostala mišljenja razlikovala ovisno o školi.

Učenici su tijekom edukacije isplanirali konkretne aktivnosti na temelju analize snaga i slabosti vijeća u svojim školama. PRHG i GAM odlučili su surađivati na obnovi dvorane i vlastitih odnosa. Medicinska škola fokusira se na odnos nastavnika i učenika kroz društvene igre, dok DIS planira provesti anketu među kolegama o problemima koji ih zanimaju. Grupa iz PIG-a želi podići svijest o prevenciji ovisnosti.

Edukacija je završila simulacijom strukturiranog dijaloga, u kojoj su učenici osmišljavali protuargumente kako bi spriječili ukidanje vijeća učenika.  

Fotogalerije s događanja možete pronaći klikom na linkove: prvi dan 19. 10. 2023.; drugi dan 20. 10. 2023. 

Projekt (SU)DJELUJEM - vijeće učenika i učenica u demokratskoj školi provodi Udruga „Delta“ u partnerstvu s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom, u suradnji s Gimnazijom Andrije Mohorovičića Rijeka, Medicinskom školom Rijeka i Drvodjeljskom i strojarskom školom Rijeka. Projekt se provodi od 1.2.2023 do 31.1.2024. a provedba je financirana sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program.