Vijeće učenika i učenica u demokratskoj školi: konferencija okupila učenike i učenice pet riječkih srednjih škola

O AKTIVNOSTI

U ponedjeljak 6.3.2023. održana je konferencija „Vijeće učenika i učenica u demokratskoj školi“ u RiHubu u Rijeci, u organizaciji Udruge „Delta“. Konferencija je okupila 34 sudionika_ca, od učenika i učenica do ravnatelja i ravnateljica!

Vijeća učenika i učenica imaju različite uloge, ali slične probleme

Učenici i učenice iz Prve riječke hrvatske gimnazije, Medicinske škole u Rijeci, Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, Drvodjeljske i strojarske škole Rijeka u izlaganju rada svog vijeća učenika i učenica zaključili su: rad vijeća učenika i učenica ima mnoge razlike, ali i mnoge sličnosti.

Vijeća tako često obilježavaju neke značajne datume (npr. Dan ružičastih majica, Dan žena i sl.) i provode (humanitarne) volonterske akcije u školi – tako su učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića predstavili ulogu vijeća u organizaciji dobrovoljnog darivanja krvi. Vijeće učenika i učenica Drvodjeljske i strojarske škole približilo je posredničku ulogu vijeća kroz komunikaciju želja za novom opremom (3D printer) prema ravnateljici škole. Učenice iz Medicinske škole predstavile su način na koji je vijeće pokušalo doskočiti različitim kriterijima za odijevanje svojih nastavnika_ca: kroz objedinjeni Pravilnik o odijevanju sastavljen od strane učenika i učenica koji odražava pravila struke za koju se obrazuju. Vijeće učenika_ca Prve riječke hrvatske gimnazije istaknulo je praksu (pr)ocjenjivanja nastavnika i nastavnica pomoću polugodišnjih izvješća koje predstavnici_e vijeća skupljaju i prosljeđuju vodstvu škole.

Kroz primjere učenici i učenice naglasili su i neke od problema koje se tijekom rada susreću: od nejasne uloge vijeća u školi i smanjene motivacije za rad, do nemogućnosti komunikacije s ravnateljima i nastavničkim vijećem.

Izazovi u radu vijeća učenika odražavaju društvene probleme

Nakon rasprave učenika i učenica, povela se rasprava i u obliku panela na kojem su sudjelovali Lucija Dumančić Jovanović (GONG), Marin Capan (član upravnog odbora Mreže Mladih Hrvatske), Jane Slaunich (ravnateljica PRHG) i Stella Denona (predsjednica Vijeća učenika PRHG i Vijeća učenika PGŽ).

„Svoje iskustvo u vijeću učenika opisao bih riječima: dinamično, frustrirajuće i eye-opening. Pojavilo se mnogo zidova, no neke od njih sam uspješno i zaobišao, čak sam pisao i tadašnjoj ministrici Divjak. Nakon što sam počeo studirati, svoje iskustvo zatim sam prenosio dvije generacije vijeća učenika“, podijelio je Marin Capan.

Osim koncepta demokratske škole, otvorile su se teme autonomije škole i upravljanja školom, izazovi djelovanja dobno raznolikog tijela bez jasne podrške donositelja odluka, kao i važnost povezivanja i suradnje mladih u zalaganju za većim pravima u suodlučivanju u upravljanju školom.

„Škole bi se mogle povezivati oko zajedničkih tema, pa tako i rada vijeća učenika. Isto tako, škola bi mogla omogućiti odabir predstavnika vijeća učenika na dulje, a ne samo jednu godinu kako bi se omogućio kontinuitet rada tog tijela. No, za sve to potrebno je više slobode u samim zakonskim propisima“, istaknula je Jane Slaunich.

„Županijsko vijeće učenika okuplja sve srednje i osnovne škole u županiji ali nemam dojam da imamo neki pravi utjecaj“, primijetila je Stella Denona.

Pitanja iz publike dodatno su produbila raspravu o povezanosti djelovanja vijeća učenika, građanskog odgoja i obrazovanja te političke pismenosti mladih, ali i cijelog hrvatskog društva.

„Vijeća učenika odlična su prilika za vježbanje sudjelovanja u donošenju odluka. Kada osjećate da ne možete ili da niste uključeni, ne treba odustati već pokušati izboriti svoje pravo. Jedino na takav način postaje se aktivnim građaninom ili građankom“, potaknula je učenike_ce Lucija Dumančić Jovanović.

 

Nužno je podići razinu demokratizacije škola

Sudionici_e su promišljale razinu demokratske kulture svoje škole, u čemu su im se pridružili i predstavnici školskog osoblja njihovih škola. Zajednički su osmislili i neke aktivnosti kojima bi vijeće moglo utjecati na uočene slabosti. Ideje su bile raznolike: od organizacije zajedničkih aktivnosti za povećanje osjećaja zajedništva učenika i učenica u školi do razgovora o uvođenju ocjenjivanja profesora s ravnateljem i školskim odborom.

Svoje ideje nastavit će razrađivati u svojim matičnim vijećima učenika i učenica, kao i kroz nastavak projektnih aktivnosti.

Autor fotografija je Marko Laća, a fotogaleriju možete pogledati ovdje

Konferencija je organizirana kao dio projekta (SU)DJELUJEM - vijeće učenika i učenica u demokratskoj školi kojeg provodi Udruga „Delta“ u partnerstvu s Prvom riječkom hrvatskom gimnazijom, u suradnji s Gimnazijom Andrije Mohorovičića Rijeka, Medicinskom školom Rijeka i Drvodjeljskom i strojarskom školom Rijeka. Projekt se provodi od 1.2.2023 do 31.1.2024. a provedba je financirana sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program.