Mladi Kastavci uključeni u kreiranje lokalne politike – završetak projekta "Hajde reci što"

O AKTIVNOSTI

Kako bi se osnažilo mlade Kastavce za uključivanje u gospodarske, političke i društvene procese te povećalo razinu njihovog sudjelovanja u neformalnim društvenim aktivnostima i volonterskim aktivnostima, s nositeljima Grad Kastav i u suradnji sa Savjetom mladih grada Kastva proveli smo projekt “Uključivanje mladih u kreiranje lokalne politike – Hajde reci što”. Cilj? Upravo osnažiti mlade za aktivno uključivanje u procese donošenja odluka i kreiranje javnih politika za mlade u Kastvu. Nakon 5 mjeseci provedbe u izazovnom online okruženju, u petak 07. svibnja 2021. godine održalo se završno događanje projekta, gdje su se sudionici konačno vidjeli uživo! Kroz par sati programa sudionike je pozdravio gradonačelnik Matej Mostarac, a mladi su podijelili svoje iskustvo provedbe projekta. Maša Cek iz "Delte" naglasila je važnost rada s mladima i aktivnog djelovanja mladih kao najboljeg načina učenja participacije i osnaživanja mladih. Voditeljica projekta Mirna Rubeša naglasila je da je projekt samo prvi u nizu iskoraka prema većoj aktivaciji mladih u Kastvu te da se planira pisanje Lokalnog programa za mlade, a bivši član Savjeta mladih Kastva Sven Sušanj pozvao je mlade da se prijave za sudjelovanje u Savjetu u novom mandatu. Video s porukama svih aktera možete pogledati ovdje

Razvoj ideja kroz Projektni inkubator

Energični i ambiciozni mladi ljudi su kroz uvodnu radionicu u siječnju promišljali kako poboljšati život za mlade u Kastvu uz pomoć voditeljice projekta Mirne Rubeše. Uslijedio je Projektni inkubator gdje smo kroz tri uzastopne radionice u veljači podržale mlade u dva zasebna tima napisali projektne prijedloge, predstavili svoje projekte gradonačelniku, pročelnicima iz Gradske uprave grada Kastva i Savjetu mladih grada Kastva. Na posljednjoj u nizu subotnjih online radionica sudionici su napisali monitoring planove i SWOT analize svojih projekata i krenuli hrabro u njihovu realizaciju. S nama su surađivale i studentica na praksi Antonela Pejanović, kao i Mirna Rubeša te Biljana Maljković Jakovac, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Kastva. Mladi ističu da su radionice bile prijeko potrebne, izazovne, edukativne i poučne, korisne, vesele inspirativne i zanimljive a novostečena znanja iskoristit će za druge projekte u zajednici.

Projekti mladih

Projekt “Mladi za mlade” napisali su i realizirali Karlo Domijan, Marta Despotović, Luka Šoškić i Igor Žaja: uređeno je igralište Miserkino na području Rešetara novim raslinjem i popravkom igrala.

Projekt kojeg su uspješno realizirale sestre Martina, Lorena i Marina Rončević naziva “Prvi korak – Tips & Tricks” proveo se u obliku dvije online radionice koje su pokrile temu kako napraviti prvi korak do zaposlenja: pisanje životopisa i molbe; kreiranje LinkedIn profila.

sidimo

Projekt se proveo u okviru Erasmus+ programa, Ključna aktivnost 3: Projekti dijaloga s mladima, posredstvom Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a projekti mladih su financirani osiguranim sredstvima iz budžeta Grada Kastva.