Čitanje ljudskih priča

O AKTIVNOSTI

Akvarij na Kampusu na jedno je popodne postao Živa knjižnica - knjige su bili ljudi, a čitanje je zamijenio razgovor Zainteresirani studenti i studentice Sveučilište u Rijeci / University of Rijeka mogli su pregledavati katalog dostupnih naslova, odabrati knjigu koju žele pročitati i posuditi je na ograničeno vrijeme. „Dečko je l' ti treba pomoć? (cerebralna paraliza)”, „Žena koja je pobijedila rak”, „Osoba s depresijom”, „Nevolje s rodom: transrodna osoba u Hrvatskoj” i „Feministkinja” bile su knjige na policama koje su nam svojim osobnim pričama proširile svijest o ljudskim pravima, solidarnosti i i inkluziji.Uz Udruga PaRiter, u organizaciji Žive knjižnice aktivno su sudjelovale Kris, Valentina, Ana Marija, Katarina, Iva i Mara - naše vrijedne djevojke s razmjena mladih održanih u Austriji i Poljskoj, gdje su osmislile ovu akciju i provele je u djelo po povratku u Rijeku!

317376909_169126222447425_4989011859277906993_n

Naša Valentina Dukić piše: 

"Živa knjižnica je bila otvorena za javnost s fokusom na studente i mlade. „Čitajući“ knjige na teme „Dečko je l' ti treba pomoć? (cerebralna paraliza)“, „Žena koja je pobijedila rak“, „Osoba s depresijom“, „Nevolje s rodom: transrodna osoba u Hrvatskoj“ te „Feministkinja“, moglo se saznati nešto o temama o kojima se ne govori tako često, direktno iz osobnih priča. Jeste li ikada pročitali knjigu koja je u vama potaknula cijeli vrtlog emocija? Zamislite kako je onda tek s tom „knjigom“ razgovarati!

Dvadesetak mladih koji su sudjelovali u Živoj knjižnici, kroz tri sata su se upoznali s osobnim pričama naših pet „knjiga“ te nisu skrivali oduševljenje principom Žive knjižnice te novim iskustvom. U knjigu dojmova su rado ostavili divne utiske te otišli puni pozitivnih emocija. "

Razmjene mladih, a i zajednička Živa knjižnica dio su projekta Youth in action kojeg provodimo uz podršku Erasmus+ programa s partnerima A4ACTION iz Rumunjske, InterAktion iz Austrije, Fundacja Na Rzecz Wspierania Osób Niepełnosprawnych "Wyjdź z Domu" i Kwiatonowickie Stowarzyszenie Homini iz Poljske.