Razmjena mladih u Austriji: inkluzivna društva

O AKTIVNOSTI

 

Krajem lipnja ove godine sudjelovala sam na razmjeni mladih „Youth in action“ u Trofaiachu u Austriji, a u ovom tekstu podijelit ću s vama moje iskustvo. Za početak ću ukratko predstaviti samu razmjenu i teme kojima smo se bavili. Program razmjene mladih trajao je od 24. do 30. lipnja 2022., a sudjelovali su mladi iz Rumunjske, Poljske, Austrije i Hrvatske. Domaćin organizacije je InterAktion iz Austrije, a partneri su Kwiatonowickie Stowarzyszenie Homini i Fundacja Na Rzecz Wspierania Osób niepełnosprawnych „Wyjdź z Domu“ iz Poljske, A4ACTION iz Rumunjske i Udruga „Delta“ iz Hrvatske. Kroz radionice bavili smo se pitanjima ljudskih prava, rušenja stereotipa i inkluzije te smo pri kraju projekta osmišljavali akcijske planove koji bi se mogli primijeniti u vlastitim lokalnim zajednicama.

293221688_2119240811580126_7221293090094814925_n

Prilika za upoznavanje novih kultura i načina života

Prije putovanja nisam se zapravo toliko stigla pripremati s obzirom na to da sam cijeli mjesec u strci zbog usklađivanja fakultetskih obaveza, pa o razmjeni nisam stigla razmišljati sve dok nismo već bili na putu. Za mene su putovanja obično prilika za upoznavanje novih kultura i načina života, ali također pružaju priliku za mali odmak od rutine i svakodnevice te čak i stvarnosti. No, na moje iznenađenje ova razmjena pružila mi je sliku stvarnosti s kojom se dosad nisam susrela jer sam tada iz prve ruke čula potresne priče i osobna iskustva mladih koji su na vlastitoj koži osjetili što znači biti diskriminiran i odbačen od društva. Vjerujem da su me upravo te priče potakle na razmišljanje o tome što znači biti uključen u zajednicu i da je zato ova razmjena ostavila toliki utisak i usadila osjećaj empatije kojeg ću nositi sa sobom i dugo nakon što je razmjena završila.

293438056_2119236031580604_1916437403122833103_n

Doprinos mladih za bolju kvalitetu života zajednice

Razmjena u trajanju od pet dana bila je osmišljena tako da je dan bio ispunjen radionicama, ali smo isto tako imali dovoljno vremena za međusobno druženje i upoznavanje. Prijateljska i ugodna atmosfera bila je konstantno prisutna i svidjelo mi se što su svi došli otvorenog uma i pristupačnog stava. Iznimno mi je drago da sam bila okružena ljudima u čijem sam se društvu osjećala dovoljno ugodno da s njima mogu podijeliti suze kad je na red došla neka neočekivano emocionalna radionica, ali smo isto tako zajedno stvorili okruženje da su šale i smijeh bile neizostavan dio dana.

Iskustvo razmjene u Austriji približilo mi je temu inkluzije i nadam se da ću ubuduće primijeniti sve što sam naučila. Ne smatram da inkluzija mora uključivati neke drastične promjene i ogromne korake. Naprotiv, mislim da sve počinje malim koracima od velikog značaja. Za mene je inkluzija razgovor u kojem svatko ima priliku za izražavanje svog mišljenja koje će zatim biti saslušano i uvaženo. Preporučila bih sudjelovanje na sličnim razmjenama svakome tko je željan naučiti kako svojim doprinosom može poboljšati kvalitetu života svoje zajednice i time stvoriti zdravije okruženje u društvu. 

Autorica: Mara Klanjac