Konferencija "Europski tjedan mladih u gostima"

O AKTIVNOSTI

Od 12. do 19. travnja traje Europski tjedan mladih, događaj koji Europska komisija organizira svake druge godine kako bi proslavila i promicala angažman, sudjelovanje i aktivno građanstvo mladih diljem Europe i šire.

Povodom Europskog tjedna mladih naša Sara je 18. travnja sujelovala na konferenciji "Europski tjedan mladih u gostima" koju je organizirao CTK Rijeka. Na konferenciji su se okupili brojni zainteresirani mladi sugrađani i sugrađanke, ambasadori mladih Grada Rijeke kao i stručnjaci u radu s mladima. Pričali smo o politikama za mlade, sudjelovanju mladih u donošenju odluka te su mladi imali priliku informirati se o mogućnostima za mobilnost koje im pružaju europski programi. Prisutnima se također predstavio projekt  “Grad po mjeRI mladih”, kojega također provodimo uz CTK.

Untitled

Sara je bila jedna od panelistica na raspravi "Što me se tiče?", uz Lanu Golob, voditeljicu Odsjeka za odgoj, obrazovanje i mlade Grada Rijeke, doc.dr.sc. Marka Kovačića, međunarodno prepoznatog stručnjaka za mlade, te doc.dr.sc. Matiju Miloša, s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Glavna tema panela bile su politike za mlade od lokalne do europske razine. Raspravljalo se o Nacionalnom programu za mlade, zahtjevu za ocjenom ustavnosti izmjena Zakona o savjetima mladih te važnosti uključivanja mladih u kreiranje i donošenje politika koje su namijenjene upravo njima. Istaknuto je kako je važno graditi odnos povjerenja između mladih ljudi i vladajućih struktura, kako mladi moraju biti uključeni u razvoj politika za mlade na način da oni moraju davati svoje sugestije onima na pozicijama moći koji poznaju mehanizme kako se određene stvari mogu provesti u praksi te kako je to najispravniji put do dobrih rezultata.

Sara je također vodila radionicu  „Ali zapravo, što se to mene tiče?“ koja je fokus stavila na nadolazeće izbore za Europski parlament koji se održavaju 9. lipnja ove godine.

Untitled2