Dobar film ili serija građanskog odgoja i obrazovanja vrijedi! – Projekt Anna

O AKTIVNOSTI

Američka serija Projekt Anna („Inventing Anna“) inspirirana je člankom iz New York magazina „Kako je Anna Delvey prevarila njujorške partijanere“ („How Anna Delvey Tricked New York's Party People“). Donosi priču o mladoj djevojci Anni Sorokin, Ruskoj imigrantici u Sjedinjenim Američkim Državama, koja pokušava započeti svoj biznis, odnosno, klub u kojem bi se okupljali imućni ljubitelji umjetnosti.

Od ponižene imigrantice do dijela društvene elite

Svaka epizoda započinje s napomenom „Cijela ova priča je potpuno istinita, osim onih dijelova koji su potpuno izmišljeni“ prema čemu možemo pretpostaviti da su dijelovi preuveličani radi veće zanimljivosti radnje. No, svejedno serija nosi mnoge zanimljive poruke i navodi na razmišljanje. Anna Delvey, ili Sorokin, se pri dolasku u New York uspješno uklapa u društvenu elitu. Pravi se da je bogata njemačka nasljednica čime privlači bogataše New Yorka. Svi se žele družiti i da se njihovo ime povezuje s djevojkom bogatog ruskog nasljeđa. Dodatno tome pridonosi njezin, pomalo egzotičan, naglasak.

Prava Anna Sorokin u Njemačku se doselila s 15 godina. U restoranu ih konobar ponižava ne vjerujući da mogu platiti skupu bocu vina. Na to Anni otac objašnjava kako uvijek mora biti iznad ovih ljudi i pokazati im kako je vrjednija od njih, bez obzira na njezino podrijetlo. Mnogi imigranti u prošlosti i danas su se susretali s predrasudama. U zadnjih desetak godina se migrantska kriza pokazala kao veliki problem te se prema migrantima često odnosi neljudski. A kada i uspiju, asimilacija ide teško i na njih se gleda s visoka zbog njihove rase i jezika.

Utjecaj obitelji ili samo Annin karakter?

U Londonu i Parizu Anna počinje koristiti ime Delvey. U seriji Anna navodi kako je to majčino prezime. No, njezina majka kaže kako ne zna od kuda joj to prezime. To dovodi do razgovora između reporterke Vivian i njezini roditelja po pitanju Anninog odbacivanja iz obitelji. Annini roditelji ne mogu shvatiti njezino ponašanje i što ju je na to navelo. U posljednje dvije epizode otkrivamo da je dio razloga njezinog ponašanja želja za odobravanjem od strane oca i pridobivanje njegove pažnje. Možemo iščitati da je cijelog života vjerovala da su njezini roditelji za nju prepasivni i da ona može, i želi, mnogo više od toga.

Dvostruki standardi u poslovnom svijetu

S druge strane priče je novinarka Vivian Kent čiji se lik temelji na novinarki Jessici Pressler koja je napisala članak za New York Times. Zbog jedne greške u njezinoj karijeri, koja čak nije bila njena, spala je na pisanje najomraženijih priča i tekstova za novine. Je li pošteno da se zbog jedne greške, cijela karijera sruši? Da se svakoga dana mora pribojavati otkaza zbog jednog krivog podatka? U jednom trenutku se navodi da njezini muški kolege nisu proživljavali isti tretman. to nas ponovno nas dovodi do pitanja dvostrukih standarda žena i muškaraca u istom poslu. Muškarci prolaze lakše, njihove greške se više toleriraju. Neravnopravnost je i ovdje prisutna.

Vivian će uz to uskoro i roditi dijete. Svakako smo upoznati s tim da poslodavci teško zapošljavaju žene koje planiraju roditi. No svim silama se, unatoč čvrstom otporu svoga šefa, izbori za pisanje priče o Anni. Sakuplja sve informacije o Anni kako bi mogla što vjernije prikazati njezin život i uključivanje u društvenu elitu.

Koliko je Anna zapravo kriva?

Mnogi su posramljeni priznati način na koji su bili „prevareni“ od 25 – godišnjakinje. Anna pokušava dobiti zajmove i kredite raznih banaka, opravdavajući svoje mogućnosti vraćanja novca bogatim nasljeđem. Njezina bivša prijateljica Rachel prevarena je za 62 tisuće dolara tijekom odmora u Maroccu. Napiše vlastiti članak dajući svoj pogled na cijelu priču. Tijekom suđenja je posramljena jer je svoj odnos s Annom unovčila za pisanje knjige te snimanje serije. „Unatoč prevari, je li u redu da cijelu priču unovči za iznos od 300 000 dolara te se onda prikazuje kao žrtva?“ - time obrana pokušava zaštiti Annu. Ipak je Rachel htjela biti u društvu Anne koja joj je veliki dio prijateljstva plaćala večere, odjeću te putovanja - htjela je biti u društvu bogate, popularne i omiljene osobe. Mnogi ostali protagonisti u ovoj priči su iz istih razloga postali Annine „žrtve“: bili su zaslijepljeni bogatstvom i karizmom njemačke nasljednice i htjeli su biti u njezinoj blizini.

Sjaj i bijeda ljudske taštine

U zadnjih nekoliko epizoda koje su fokusirane na suđenje, Annina taština eskalira. Njezina taština vidljiva je kroz cijelu seriju, želja za skupim komadima odjeće, umjetnošću, zgrada, hranom, putovanjima... U zatvoru se također ponaša kao da je iznad svih, pa čak i novinarke koja ju dolazi posjetiti. Od nje traži skupocjeno donje rublje. Iz Anne se jedva dobiva ikakve informacije dok konačno ne „pukne“ na spomen njezinog oca koji ne želi doći na njezino suđenje.

Na samom suđenju pojavljuje se u kreacijama poznate modne stilistice. Tjera svoje odvjetnike da joj idu kupovati odjeću ili se neće pojaviti u sudnici. Otvoren je Instagram profil na kojima se objavljuju njezini „outfiti“ na suđenju. Zahtjeva prisutnost novinara i ako ih nema, gubi takt. Sve se vrti oko njezine potrebe da bude poznata, da svi znaju koliko je blizu uspjeha bila i koliko je postigla. U trenutku kada ju njezin odvjetnik brani rekavši da ona nikada nije bila blizu da ukrade velike iznose novaca, njezin ponos je pokopan. Ona bi radije „trunula“ u zatvoru nego izgubila obraz.

Kako smo došli do toga da je izgled i imiđ bitniji od moralnosti i etike? Da je lakše priznati zločin nego neuspjeh? Čemu tolika potreba drugih da budu bliski s Annom iako su svjesni da ih očito vara i potkrada? Želja za biti netko i nešto te biti viđen je prevladala svaki oblik zdravog razuma. I u stvarnosti to često viđamo. Opsesija s poznatim osobama, trčanje za njima kako bi uslikali jednu sliku s pjevačima, glumcima i ostalim osobama koje nazivamo idolima. Ponekad stvarno trebamo „stati na loptu“ i razmisliti što je stvarno važno.

Pitanja za razmišljanje:

  1. Koliko je, po Vašem mišljenju, Anna kriva za prevare? Koji su razlozi za osuditi ju, a koji za razumjeti ju?
  2. Mnoge činjenice u seriji su preuveličane, no bit je zadržana. Anna je od omalovažavane imigrantice postala dio društvene elite. Koji su faktori povezani uz problematiku statusa imigranta mogli pridonijeti želji za dokazivanjem?
  3. Mišljenja o ovoj seriji i samom suđenju su vrlo podijeljena. Pokušajte se uživjeti u ulogu odvjetnika obrane i tužitelja i osmislite argumente obje strane.
Piše: Valentina Dukić

Kolumna "Dobar film ili serija građanskog odgoja i obrazovanja vrijedi!" nastaje kao jedna od aktivnosti projekta MODUS – civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje koji je usmjeren utjecanju na specifične izazove u provedbi građanskoga odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Projekt se provodi od 1.12.2020. do 31.3.2023. godine, a provode ga Udruga "Delta", Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga Breza iz Hrvatske i Menneskerettighetsakademiet iz Norveške. Projekt je podržan s € 135.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

Prethodno ste čitali: Sluškinjina priča, Ne gledaj gore, Krhotine žene, Varalica s Tindera