Klimatska (ne)pravda u OŠ Zamet

O AKTIVNOSTI

U srijedu 26. 4. 2023. održale smo Zeleni kviz za učenice i učenike Osnovne škole Zamet u okviru Građanskog odgoja i obrazovanja. 

Učenice i učenici su kroz odgovaranje na pitanja pokazali svoje znanje, a kasnije se raspravljalo o tome kako klimatske promjene utječu na različite dijelove naše planete i koje strategije možemo primjeniti da smanjimo naš negativan utjecaj na okoliš. Pričali smo o tome kako klimatske promjene nejednako pogađaju različite dijelove Zemlje, a spomenuli smo i diskriminaciju, (ne)pravdu i načine na koji zajednički možemo djelovati ne samo u klimatskim pitanjima, već i pitanjima odlučivanja na svjetskoj razini. 

Radionica s učenicima i učenicama provedena je u suradnji s učiteljicom Ninom Cuculić u sklopu projekta „MODUS – civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje“ kojeg provodimo s Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga Breza i Menneskerettighetsakademiet iz Norveške. Projekt MODUS - civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje  je podržan sa 135.000€ kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova i sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.