28/04/2023

Medijski (ne)pismeno druženje za bolju budućnost

U ugodnom okruženju Dječje kuće 28. 4. 2023. okupilo se petnaest sudionica i sudionika iz Zagreba i Rijeke na „Medijski (ne)pismenom druženju za bolju budućnost“.

Okupljene je pozdravio Nikola Buković iz Gonga te predstavio istraživačke aktivnosti tematske mreže na nacionalnoj razini. Povela se rasprava o smjernicama o razvoju socijalnih i emocionalnih kompetencija potrebnih za medijsku pismenost, kao i o neformalnim programima medijske pismenosti.

„U Hrvatskoj ne postoje univerzalni verificirani programi prevencije, pa tako niti razvoja socio- emocionalnih kompetencija za medijsku pismenost. Nužno je osigurati kvalitetu i učinkovitost javnih politika te unaprijediti ne samo unaprijediti kurikularni sadržaj već osmisliti i provoditi kvalitetne programe učenja koji istovremeno poučavaju emocionalnu i medijsku pismenost.“, rekla je Jelena Adamlje iz Udruge Pragma.

„Iako su organizacije civilnog društva najbrojniji dionici razvoja područja medijske pismenosti u neformalnom obrazovanju, njihovi programi ne mogu biti dugoročno rješenje za većinu izazova koje izostanak medijske pismenosti proizvodi u društvu. Potrebna je snažnija podrška tijela javne vlasti kako bi se izradili zajednički akcijski planovi i omogućila bliska suradnja između sektora.“, istakla je Ivana Pejić iz Kurziva.

Budućnost medijske pismenosti u Rijeci trebala bi spojiti civilni i javni sektor

Okupljene sudionice i sudionici iz organizacija civilnog društva, institucija i škola na području Rijeke zaključili su da u Rijeci postoji potreba za razvoj programa medijske pismenosti u kojem bi se uspostavila suradnja. Gradska knjižnica Rijeka prepoznata je kao važno mjesto za takve programe, pogotovo s obzirom na više lokacija u blizini zainteresiranih škola.

Osim toga, pričalo se o potrebi i mogućnostima stvaranja originalnog medijskog sadržaja, dobrim primjerima iz drugih zemalja, kao i potencijalnoj suradnji sa Sveučilištem u Rijeci na priznavanju kompetencija stečenih neformalnim obrazovnim programima.

Ovaj razgovor i razmjenu ideja smatramo odličnim nastavkom nekih dosadašnjim, a i početkom novih potencijalnih suradnji te razvoju vlastitih programa tako da odražavaju potrebe mladih u području medijske pismenosti – i šire!

Susret je organiziran u sklopu projekta UP.04.2.1.06.0047 "Medijsko obrazovanje je važno.MOV", sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, a kojeg provodi Gong s još 10 organizacija civilnog društva, akademskih institucija te javnih ustanova koje se kontinuirano bave ovom temom.