Informativno, edukativno i praktično – edukacija za Vijeće učenika Prirodoslovno-grafičke škole

„Vijeće učenika u zajednici!“ naziv je aktivnosti kojom provodimo edukativni program „Pokrenimo vijeće učenika!“ za učenike i učenice, članove i članice Vijeća učenika srednjih škola. Ove godine edukaciju smo provele u Prirodoslovno-grafičkoj školi Rijeka, uz podršku pedagoginje Jelene Vukobratović.

Kroz dva susreta 25. listopada i 6. prosinca 2023. godine učenici i učenice kroz niz predavanja i iskustvenog rada imali su prilike povećati  znanja u tri modula edukacije: „radionice „Prava i obaveze učenika i učenica – tko smo i što možemo“, „Ispitivanje potreba i planiranje aktivnosti“ te „Komunikacija s važnim dionicima škole“. Povratna informacija pokazala je da se znanje učenika i učenica o svim temama radionica povećalo u prosjeku za jednu do dvije ocjene, računatu prema medijanu (Slika 1).

Capture

Edukacija je obuhvatila ukupno 22 učenika i učenica, a kroz rad bliže su se upoznali s djelokrugom rada vijeća učenika i učenica, identificirali teme kojima se kao vijeće žele baviti te promišljali s kojim dionicima unutar i van škole mogu surađivati. Bila je to i prilika da se upoznaju s kriterijima kvalitete rada vijeća učenika i učenica te dobiju tiskani primjerak publikacije Vijeće učenika i učenica u fokusu

Izdvajamo i neke pismene komentare:

• Bilo je dosta edukativno te bolje sam shvatila obaveze vijeća i načine djelovanja.
  • Puno toga smo naučili, rado bih da je radionica trajala duže.
  • Sve je jako dobro objašnjeno i saznala sam neke nove informacije.
  • Bilo je dobro, dobro je bilo saznat koja prava ima koji učenik, nastavnik…

Edukacija se provela u sklopu aktivnosti "Vijeće učenika u zajednici" koje provodimo uz sufinanciranje Primorsko-goranske županije.