Mladi na kavi - kavi s gradonačelnikom

O AKTIVNOSTI

Cjelodnevnim programom za mlade  održana je prva aktivnost u sklopu EU projekta “Grad po mjeRi mladih” u zgradi gradske uprave Grada Rijeke u utorak, 28.2.2023. Aktivnost je okupila dvadesetak mladih i deset donositelja odluka, a pričalo se o Programu za mlade Grada Rijeke 2023.-2030.

Kava-s-gradonačelnikom1

Tri razvojna stupa Programa za mlade

U sklopu aktivnosti sudionicima je predstavljen Program za mlade, odnosno predstavljena su im tri planirana razvojna stupa – Obrazovanje i (samo)zapošljavanje mladihDobrobit i osamostaljivanje mladih, te Poticanje, osnaživanje i dijalog s mladima.

Metodom world caffea, mladi su s ambasadorima Programa za mlade, odnosno predstavnicima različitih odjela Grada Rijeke, uz koordinaciju osoba koje rade s mladima iz Delte i CTK, razgovarali o svakom od navedenih razvojnih stupova, kao i o najboljima načinima kako potaknuti bolju suradnju mladih i predstavnika Grada Rijeke u realizaciji Programa za mlade.

Mi smo s mladima razgovarale o sadržajima i temama II. (Dobrobit i osamostaljivanje mladih) i III. stupa (Poticanje, osnaživanje i dijalog s mladima). 

Dobrobit i osamostaljivanje mladih

Stanovanje se pokazalo kao najzanimljivija tema, pogotovo model iznajmljivanja stanova za mlade koji se u Rijeci planira usustaviti u budućnosti. Ono što je također izazvalo raspravu bilo je određivanje kriterija bodovanja za dodjelu takvih stanova.

Što se tiče sporta, složili su se kako se od sporta u tijeku školovanja najčešće odustaje kako bi se našlo više slobodnog vremena i kao rješenje tog problema spomenuta je edukacija trenera ili drugih edukatora koji rade s mladima. Mladi su istaknuli kako u Rijeci postoji određeni broj otvorenih igrališta koje mnogi koriste i upravo iz tog razloga smatraju da bi se dodatno trebalo uložiti u uređenje i opremanje takvih prostora.

Pričalu se i o o mentalnom zdravlju mladih, istaknuvši kako su depresija i anksioznost vrlo učestali među tom populacijom. U Rijeci postoje različite mogućnosti pružanja podrške, ali ističu i kako postoje i dugačke liste čekanja, a kako bi se premostio taj period, predlaže se bolja promocija portala Sve je OK, besplatnog online savjetovališta za mlade.

Također se govorilo i u prehrani u školama gdje su sudionici ustvrdili kako već u osnovnoj školi kvaliteta marende pada, a da su srednjoškolci najčešće osuđeni na brzu prehranu jer im je to jedino dostupno u krugu škole.

Poticanje, osnaživanje i dijalog s mladima

Ovdje smo s mladima pričale o aktivnostima Odjela za kulturu Grada Rijeke, kao i o preoblikovanju postojećeg gradskog portala Moja Rijeka u portal za mlade što će se dogoditi tijekom ove godine. Mladi su pozvani da i sami sudjeluju u oblikovanju sadržaja portala, odnosno da mogu za njega pisati, snimati i fotografirati. Također, mladi su informirani i o natječaju Odjela za kulturu za javne potrebe koji sadrži i poseban dio baš za mlade. Oni su istaknuli kako bi bili zainteresirani za prijavu, ali da bi ih trebalo više informirati o čemu se točno radi te da bi im trebala pomoć prilikom ispunjavanja prijavnice i tijekom cijele provedbe procesa.

Grad-po-mjeri-mladih_kava-s-gradonačelnikom-47

(tekst prilagođen prema tekstu Majde Bembić Gradi se Rijeka po mjeri mladih)

Projekt “Grad po mjeRi mladih” provodi Grad Rijeka u partnerstvu s Udrugom “Delta” i Centrom tehničke kulture Rijeka, a financiran je sredstvima Europske unije kroz Erasmus+ program.