Nedjeljiva, univerzalna i neotuđiva: ljudska prava u građanskom odgoju i obrazovanju

O AKTIVNOSTI

Cilj edukacije bio je upoznati sudionike i sudionice sa specifičnim metodama i alatima za učenje i poučavanje o ljudskim pravima i demokratskom građanstvu u svrhu unapređenja i obogaćivanja njihovog rada s djecom i mladima.

U ugodnom ambijentu četrdesetak predstavnika i predstavnica udruga i odgojno-obrazovnih ustanova provelo je dva intenzivna radna dana (22. i 23. lipanj), u kojima su kroz neformalan rad i iskustvene metode obradili teme ljudskih prava, slobode govora, zaštite od diskriminacije i razvoja demokratskog društva. Voditeljice Lillian Hjorth i Evgeniya Khoroltseva s ukupno 40 godina iskustva vješto su vodile rasprave i promišljanja sudionika i sudionica, te ukazivale na primjenjive prakse i aktivnosti u radu s djecom i mladima.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, koji nije krio zadovoljstvo odabirom lokacije edukacije. Izrazio je podršku građanskom odgoju i obrazovanju. 

Prava u novom svijetu i oni koji ih krše

Prvi dan edukacije započeo je vježbom „Novi svijet“, u kojoj su sudionici i sudionice postavljali pravila koja su odražavala njihove vrijednosti i iskustva. Od jednostavnih pravila poput „Ne ubij“, do složenijih poput „Nema skrivenih pravila – otvorena i asertivna komunikacija“. Svoja su pravila povezali s onima iz Opće deklaracije o ljudskim pravima te raspravili o razlici deklaracije i međunarodnih pakta (Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Međunarodni pakt o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima).

Nakon toga sudionici i sudionice promišljali su o tome tko, kako i zašto krši ljudska prava. Voditeljice su naglasile ulogu moći, kao i odgovornost države u zaštiti i osiguravanju ljudskih prava za svoje građane i građanke. Nakon toga, podsjetile su okupljene i na napredak u području ljudskih prava kroz vremensku lentu ključnih dokumenata, događaja i osoba: od Magna Carte do Fridays for Future

Sloboda govora i udruživanja

Drugi dan edukacije započeo je diskusijom o slobodi govora, u kojoj su sudionici i sudionice imali priliku promisliti o tome kako bi izgledala apsolutna sloboda govora.

Nakon toga, voditeljice su okupljene provele kroz iskustvo stereotipiziranja, diskriminacije i važnosti prepoznavanja zajedništva kroz aktivnosti grupiranja te „All That we Share“. Zajednički se promišljalo različite vrste moći: političke, gospodarske, religijske, kao i građanske moći. Kroz analizu slučajeva kršenja ljudskih prava (npr. ubojstvo novinara Jana Kuciaka) voditeljice su okupljene podsjetile na (međunarodne) mehanizme njihove zaštite, gdje su naglasile vladavinu prava, kao i Europski sud za ljudska prava.

 Edukacija se provela u sklopu projekta „MODUS - civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje“  kojeg provode Udruga "Delta", Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga Breza iz Hrvatske i Menneskerettighetsakademiet iz Norveške. Projekt je podržan s € 135.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.