Dobar film ili serija građanskog odgoja i obrazovanja vrijedi! – Kako se izvući s ubojstvom

O AKTIVNOSTI

Ovaj mjesec, prigodno s početkom akademske godine (sretno svim studentima, pogotovo brucošima!), bavimo se popularnom serijom „Kako se izvući s ubojstvom“ („How to Get Away with Murder“). Serija prati skupinu studenata prava tijekom njihovog studija s fokusom na njihovo stažiranje na slučajevima profesorice Annalise Keating. Serija ima šest sezona koje su prepune intriga te materijala vrijednog naše pažnje! S obzirom na opseg, moj fokus neće biti na specifičnim situacijama već na generalnim porukama.

Pet predstavnika različitih skupina u društvu

Skupina ambicioznih studenata, Connor, Michaela, Wes, Laurel i Asher, upoznaje se prvoga dana fakulteta na predavanju profesorice Annalise Keating. Odmah se ističu kao rivali. Dolaze iz vrlo različitih sredina te imaju potpuno različita iskustva.

Connor je homoseksualac koji u početku zazire od stabilnijih veza. Michaela je crnkinja koja je mnogo toga u životu „zaradila“ predanim radom. Izuzetno se trudi očuvati svoju blistavu reputaciju i visoke ocjene. Zaručena je, no ne slaže se s obitelji svoga zaručnika koji ju smatraju sponzorušom. S vremenom više ne može podnijeti što se njezin zaručnik ponaša kao „mamin sin“ te se previše oslanja na nasljeđe obitelji. Wes je crnac koji je u ranom djetinjstvu ostao bez svoje samohrane majke. Ne zna mnogo o svom identitetu te veliki fokus usmjerava prema pronalaženju svoga oca. Laurel je Meksikanka, kćer bogate obitelji koja ne shvaća njezinu potrebu za studiranjem i ima čvrsta uvjerenja o tome kako bi ona trebala živjeti. Tiha je i povučena zbog čega ju mnogi kolege podcjenjuju. Peti student, Asher, sin je istaknutog pravnika. Ima najviše privilegija od ostalih četvero kolega te na ostale gleda s visoka. S vremenom otkriva mračne tajne svoje obitelji te se počinje povlačiti u sebe.

Ova skupina studenata je vrlo šarolika. Svatko od njih ima vrlo istaknuti karakter te portretira specifične ličnosti s kojima se svatko od nas može manje ili više poistovjetiti. Povezani su pravnim fakultetom, željom za uspjehom te jednom tajnom koja im u potpunosti promijeni život.

Ravnoteža između života, akademije i ambicije

Petero studenata se istaknu svojim znanjem i sposobnošću na predavanjima profesorice Keating čime zasluže raditi na njenim slučajevima. To im oduzima mnoštvo vremena te je uz to vrlo teško pronaći vremena za učenje. Ako ne održe visoke ocjene, gube mogućnost rada s profesoricom. Svakako će se pojaviti ambiciozan student koji će ih sa zadovoljstvom zamijeniti. Zato koriste svaki slobodan trenutak za učenje te sve to stavlja veliki pritisak na petero mladih ljudi.

Mnogi studenti balansiraju učenje, izvannastavne aktivnosti, sudjelovanje u studentskim projektima, udrugama, studentskim zborovima, rade studentske poslove, a uz to pokušavaju ponekad izaći te održavati društveni život. Kako sve to izbalansirati, je li uopće moguće? Mnogi studenti pokušavaju iskoristiti sve prilike koje im se pružaju, ali se time i dovode do velikog manjka slobodnog vremena, a vrlo često i sve češće prisutnog – „burn – outa“, odnosno, izgaranja. Bitno je pronaći balans te ne dopustiti da jedna od stavki preuzme kompletan život i interes. Ipak su studentske godine primarno posvećene edukaciji, ali i uživanju. Na to treba staviti prioritet, koliko god to nekada teško bilo.

Privilegije i što s njima?

Tajna koja život i svakodnevicu petero studenata prava izokrene naglavačke je ubojstvo u kojemu su, na neki način, sudjelovali. Svatko tu situaciju vidi kroz drukčiju perspektivu, no svih petero su prestravljeni. Ako se razotkrije, ostavit će veliki „pečat“ na njihovu buduću karijeru.

Petero studenata ima drukčiji stav prema situaciji, ovisno o stupnju privilegije koja ih prati u životu. Oni s većim privilegijama smatraju da sve treba prijaviti, dok oni s manje privilegiranim pozadinama potiču zataškavanje. U konačnici se svi slože zadržati događaj kao tajnu, uključujući profesoricu Keating. Očito je da bi na osobe koje pripadaju različitim skupinama u društvu, ovaj događaj mogao imati različite utjecaje. Pitanje rase, spola, seksualne orijentacije te odnosa moći (npr. profesori naprema studentima) utječe na odjek događaja s obzirom na buduću karijeru i život. Nažalost, ponekad nisu svi jednaki pred zakonom.

Ova serija upoznaje nas s nekoliko vrlo specifičnih karaktera i tipova osoba. One predstavljaju određene skupine društva. Prikazani su kroz stereotipe, no daju vrlo interesantnu sliku privilegiranosti pojedinih skupina te kako različita životna iskustva i događanja utječu na njih. Kroz seriju je prikazano njihovo ponašanje i mentalno stanje uslijed različitih situaciju, od onih u kojima se svatko od nas može naći do nekih koje nam pružaju mogućnost za razmišljanje. Svaka nova epizoda donosi mnoštvo materijala za promišljanje i analizu.

 

Pitanja za razmišljanje
  1. Jeste li se ikada susreli s pojmom privilegije? Koliki utjecaj ima na naš svakodnevni život?
  2. Jeste li se susreli s „etiketiranjem“ i kategoriziranjem pojedinaca u različite skupine društva?
  3. Jeste li upoznati s nekim slučajem gdje se uvidjela nejednakost osoba pred zakonom?
  4. Jeste li se susreli s pojmom burn – outa, odnosno, izgaranja? Zašto sve češće pogađa učenike i studente?
Piše: Valentina Dukić

Kolumna "Dobar film ili serija građanskog odgoja i obrazovanja vrijedi!" nastaje kao jedna od aktivnosti projekta MODUS – civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje koji je usmjeren utjecanju na specifične izazove u provedbi građanskoga odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Projekt se provodi od 1.12.2020. do 31.3.2023. godine, a provode ga Udruga "Delta", Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga Breza iz Hrvatske i Menneskerettighetsakademiet iz Norveške. Projekt je podržan s € 135.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

Prethodno ste čitali: Sluškinjina pričaNe gledaj goreKrhotine ženeVaralica s TinderaProjekt Anna, Ponos i predrasude.