Dobar film ili serija građanskog odgoja i obrazovanja vrijedi! – Seksualni odgoj

O AKTIVNOSTI

Seksualni odgoj, ali i više od toga

Serija prati adolescenta Otisa Milburna. Naizgled tipičan učenik škole u Velikoj Britaniji ima jedan vrlo specifičan problem: njegova majka je terapeutkinja za seksualne probleme. Po njegovom mišljenju, zna previše o seksualnom razvoju i razmišljanju tinejdžera za dobro svoga sina. S druge strane, Otis ima svojevrsnu fobiju od seksualnog odnosa. Sa svojom prijateljicom Maeve započinje seksualnu kliniku u školi jer primjećuju da je izuzetno dobar u rješavanju tuđih problema.

Serija se bavi raznoraznim problemima iz područja seksualnosti, kako adolescenata tako i odraslih:  sramom uslijed nedostatka iskustva, nerazumijevanje i manjak komunikacije, različite preference... No, također stavlja naglasak i na gay veze, razlike u klasi te pitanje seksualnog napastovanja.

Utjecaj seksualne orijentacije

Eric je Otisov najbolji prijatelj nigerijskog podrijetla javno, odnosno outano gay osoba. Obično ne skriva svoju seksualnost, no meta je provokacija, vrijeđanja, ponekad čak i premlaćivanja. Njegovi roditelji generalno prihvaćaju Ericovu seksualnost, ali ih je strah za njegovu dobrobit i htjeli bi da to manje ističe. Nakon što Eric bude premlaćen zbog svoje odjeće, povuče se u sebe te na kraći period počinje oblačiti i ponašati na način koji bi neki definirali kao „normalan“.

U školi ga zlostavlja ravnateljev sin, Adam. On je osoba s očitim problemima u komunikaciji i ponašanjem. Prikazuje ga se kao ne pretjerano inteligentnu osobu te vječnim razočarenjem za svoju obitelj, pogotovo oca. To je posljedica pretjeranih očekivanja koja njegov otac ima od njega. Tijekom kazne u kojoj su se zajedno našli Adam i Eric, na vidjelo izlaze njegovi osjećaji prema Ericu. Adam biva poslan na vojnu akademiju te njihov odnos bude prekinut na neko vrijeme. Po njegovu povratku, Eric je u naizgled sretnoj vezi s drugim mladićem, no počinje propitivati svoju odluku. Strah ga je da će ga Adam ponovno povrijediti, no ipak se odlučuje dati mu priliku.

Moment gdje se također prikazuje diskriminacija prema homoseksualnim osobama je kada Eric odlazi na svadbu u Nigeriju. U Nigeriji je ilegalno biti homoseksualna osoba, no pronalazi malu zajednicu koja živi i druži se u tajnosti. Daje se uvid u mjere predostrožnosti koje se provode kako bi mogli uz minimalno straha i bojaznosti biti ono što jesu.

Siromašni i bogati – imaju li iste mogućnosti?

Maeve je djevojka čiji su roditelji narkomani, brat često nestane, te živi u kamp prikolici. Teško spaja kraj s krajem, nema previše vremena za učenje i akademeske obaveze, ali je izuzetno inteligentna. Prati ju reputacija „lake“ djevojke. Ulazi u vezu s Jacksonom, mladićem koji je zvijezda plivačkog tima, sin dviju izuzetno uspješnih majki te dolazi iz bogate obitelji. No, njegov život nije tako savršen. Obitelj i profesori na njega stavljaju veliki pritisak da mora biti dobar u plivanju te da je pobjeda jedino što je dovoljno dobro. Počinje se samoozljeđivati kako bi smanjio pritisak okoline.

Nakon prekida, Maeve ulazi u vezu sa svojim susjedom, zato što smatra da dolaze iz istog okružja te da se tako mogu najbolje razumjeti. Odlučuje stvarno poraditi na sebi, ulazi u kvizaški klub te na kraju dobiva stipendiju za školovanje u Americi. Sebe, svoje školovanje i dobrobit po prvi put stavlja na prvo mjesto.

Nebinarne osobe – pitanje identiteta

Jackson se zaljubljuje u djevojku koja se opredjeljuje kao osoba nebinarna roda. Prikazuje se način kojim se bori protiv okvira u koji ju se želi staviti. Npr., kada se uvedu školske uniforme, odbija nositi suknju koja čini žensku školsku uniformu. Ravnateljica joj stvara velike probleme oko toga - čak ju i zaključava u prostoriju tijekom događaja na kojem su prisutni profesori iz drugih škola te roditelji, kako se ne bi vidio neposluh. No, ona ne popušta svoj otpor, nastavlja biti svoja unatoč svemu.

Seksualno nasilje – kako ga prepoznati i tko je kriv?

Aimee je Maevina najbolja prijateljica. Neko vrijeme je dio popularnog društva, na početku serije Adamova djevojka te dolazi iz bogate obitelji. Jednog jutra, na putu u školu autobusom, muškarac masturbira po njoj. U šoku izlazi s autobusa te se povjerava svojoj prijateljici Maeve. Ona ju uvjerava da je to seksualni napad i da to mora prijaviti. Aimee to pokušava odbiti i kaže da je ona kriva jer mu se lijepo nasmiješila. Jedino žali za svojim uništenim trapericama, čime se vidi koliko ju ta situacija dovodi u stanje šoka kojega uopće nije svijesna. Maeve ju uspijeva nagovoriti da sve prijave policiji, no ona još uvijek ne shvaća težinu toga događaja.

Od tada, ne može više imati uobičajeni osjećaj nježnosti prema svom dečku. Boji se njegova dodira, ne može ga podnijeti. Također ne može otići na autobus te odlučuje hodati u školu svaki dan. Pomalo shvaća koliki utjecaj je događaj ostavio na nju. Spoznaja kulminira kada biva u kazni s nekoliko djevojaka iz škole. Shvaćaju da im je jedino zajedničko to što su bile napastovane od strane muškaraca u nekom trenutku u svome životu. Sljedećeg dana zajedno odlaze na autobus.

„Seksualni odgoj“ je serija koja se bavi bitnim temama seksualne edukacije u školama, ali također ističe neke bitne teme i momente nejednakosti u društvu. Bavi se rodnim manjinama i poteškoćama koje doživljavaju, ne samo u smislu seksualnih veza, no također u svakodnevnim situacijama. Bavi se pitanjem klase te očekivanjima od okoline s obzirom na poziciju u društvu. Konačno, bavi se izuzetno bitnom temom seksualnog nasilja koja je, nažalost, vječno aktualna.

Pitanja za razmišljanje

1)      Kakva je seksualna edukacija prisutna u školama u Hrvatskoj? Što mislite o njezinoj kvaliteti?

2)      Jeste li u svome okruženju primijetili različitosti s obzirom na klasu, seksualnu orijentaciju i rodno opredjeljenje? Kako to utječe na svakodnevni život?

3)      Uzmite svakoga dana pola sata za pročitati novinske članke. Koliko njih govori o nekom obliku seksualnog nasilja? Kakvog su tona te iz kakve perspektive?

 

Piše: Valentina Dukić 

Prethodno ste čitali: Sluškinjina pričaNe gledaj goreKrhotine ženeVaralica s TinderaProjekt AnnaPonos i predrasude, Kako se izvući s ubojstvom, Društvena dilema.   

Kolumna "Dobar film ili serija građanskog odgoja i obrazovanja vrijedi!" nastaje kao jedna od aktivnosti projekta MODUS – civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje koji je usmjeren utjecanju na specifične izazove u provedbi građanskoga odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Projekt se provodi od 1.12.2020. do 31.3.2023. godine, a provode ga Udruga "Delta", Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga Breza iz Hrvatske i Menneskerettighetsakademiet iz Norveške. Projekt je podržan s € 135.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.