01/07/2021

Delta za ljudska prava - ponavljanje gradiva!

O AKTIVNOSTI

Znanja o obrazovanju za ljudska prava nikad dosta!

Trening ,,Compass u radu s mladima'' održao se u Zagrebu, u Kući ljudskih prava, od 18.6. do 22.6. Nacionalni trening su razvili Mreža mladih Hrvatske, DrONe – udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje i Vijeće Europe.

Sudjelovalo je nekoliko organizacija usmjerenih na rad s mladima, kao i Udruga "Delta".

WhatsApp Image 2021-06-19 at 15.40.32 (1)

 

Čekaj, prvi put čujem! Što je uopće obrazovanje za ljudska prava?

Obrazovanje za ljudska prava je osposobljavanje, stručno usavršavanje, širenje, informiranje, praktične aktivnosti u kojima polaznici/e stječu znanja, vještine, opredjeljuju se za vrijednosti, razvijaju vlastite stavove  i ponašanja, osnažuju se da doprinesu izgradnji i obrani univerzalne kulture ljudskih prava u društvu, s ciljem promicanja i zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda.

 

Kako je izuzetno važno osposobiti radnike/ce koji/e rade s mladima da poučavaju obrazovanje za ljudska prava u neformalnom obrazovanju, osmišljen je trening s nekoliko ciljeva:

- podići svijest o pristupu temeljenom na ljudskim pravima

- ojačati radnike/ice s mladima da ostvare sva prava mladih

- ojačati kapacitete organizacija koje se bave mladima ili su organizacije mladih u zagovaranju ljudskih prava

- povezati organizacije koje se bave mladima ili organizacije mladih za implementaciju pristupa temeljenom na ljudskim pravima.

 

Trening ,,Compass u radu s mladima'' bio je namijenjen osobama koje aktivno rade u području zaštite ljudskih prava i koje se zalažu za obrazovanje za ljudska prava te osobama koje aktivno rade s mladima, a koje do sada imaju malo ili uopće nemaju iskustva rada u području obrazovanja za ljudska prava.

 

WhatsApp Image 2021-06-19 at 15.40.36 (2)

I što su Jan i Sara u Zagrebu naučili?

Osim što su se umrežavali s ostalim kul organizacijama, Jan i Sara obogatili su svoje znanje o:

- pristupu zasnovanom na ljudskim pravima u radu s mladima i edukaciji o ljudskim pravima,

- obrazovanim materijalima Vijeća Europe,

- razumijevanjem da ljudska prava daju okvir za pregovaranje i dogovorene standarde za ponašanje unutar obitelji, škole i zajednice,

- ključnim konceptima poput: sloboda, pravda, jednakost, ljudsko dostojanstvo, ne-diskriminacija, demokracija, univerzalnost, prava, odgovornosti, međuzavisnost i solidarnost.

 

Ali to nije sve! Ako nas odmah nazovete na…

Trening ,,Compass u radu s mladima'' ima i aktivnosti izvan okvira formalnog trajanja. Svi polaznici su na treningu razrađivali zagovaračku kampanju kojom će promovirati ljudska prava u svojim zajednicama. Uz to, svi polaznici će također uskoro sudjelovati i u follow-up sastanku na kojem će trebati prezentirati rezultate njihovog rada.