28/06/2024

S međunarodnom grupom mladih promišljale smo o medijskom pismenosti u sklopu Rijeka Annual International Youth Summit

Rijeka Annual International Youth Summit – RAIYS (Godišnji međunarodni samit mladih) održao se od 24. do 29. lipnja 2024. u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici „Tić". Na ovom, trećem izdanju međunarodnog susreta namijenjenog mladima sudjelovalo je četrdesetak mladih iz Japana, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u dobi od 12 do 16 godina. Kroz bogat program i edukativne radionice razmjenili su iskustva, upoznali različite kulture te kroz timski rad učili o rješavanju raznih društvenih problema.

IMG_20240626_101613_1

Delta je sudjelovala trodnevnom radionicom o medijskoj pismenosti kojom smo s grupom mladih produbile temu kritičkog promišljanja medijskih sadržaja, od selfija do lažnih vijesti, te zajedno osmišljavali moguća rješenja za negativne strane virtualnog svijeta. Prvog dana smo održale radionicu "What's the selfie hiding?" u dva uzastopna termina za različite grupe mladih. Kroz igru i otvorenu komunikaciju promišljali smo što se krije iza fotografija na društvenim mrežama te kako one utječu na naše osjećaje i društvo općenito.

Drugi smo dan zajedno analizirali dobre i loše strane medija i virtualnog prostora, da bismo se treći dan posvetili pronalasku raznih rješenja kojima mladi mogu doskočiti detektiranim problemima. Grupa je tako osmislila niz edukativnih radionica koje bi pomogle raznim ciljnim skupinama (od roditelja do starijih osoba) razviti svoju medijsku pismenost. Radionice o tome što je "cyberbullying", zašto je bitno smanjiti svoj "screen time" i  kako izbjeći "doxing" predstavili su na plakatu i prezentacijom na zatvaranju samita u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke.