Dobar film ili serija građanskog odgoja i obrazovanja vrijedi! – Na putu prema partnerstvu

O AKTIVNOSTI

U veljači, mjesecu ljubavi, nisam izabrala baviti se tematski prigodnom serijom ili filmom (iako se lovimo i teme ljubavi prema samome sebi), no svejedno mislim da nas i ovoga puta čeka jedna vrlo interesantna serija. Bavit ćemo se serijom „Na putu prema partnerstvu“, odnosno, „Partner track“. Dostupna je na Netflix platformi u jednoj sezoni s 10 epizoda tako da nećete morati puno izdvojiti kako biste ju pogledali.

Glavni lik ove serije je Ingrid Yun, mlada i ambiciozna pravnica, rodom iz Azijske obitelji koja se u New York doselila potpuno siromašna i u potrazi za „Američkim snom“. Njezin najbolji prijatelj je Tyler Robinson, afro – amerikanac te homoseksualac, koji se kao pravnik želi usmjeriti na klijentelu iz modne industrije. Njihov krug najboljih prijatelja zaokružuje Rachel Friedman, izuzetno dobra pravnica koja sanja o tome da postane guru. Svo troje se bore da budu unaprijeđeni u partnere pravničke tvrtke.

Što stvarno želite biti u životu?

Rachel svoj posao obavlja nonšalantno, u vrlo malo vremena. Svoj pravi poziv spoznaje kada mora napisati tekst za predstavu na godišnjem „team buildingu“ tvrtke. Shvaća da je stvarno dobra u tome, pogotovo nakon što dobije pohvale od kolega. Odlučuje započeti „ono što stvarno želi biti u životu“ i prijavljuje se na tečajeve pisanja. Rachel, potaknuta entuzijazmom koji joj donosi otkrivanje svog životnog cilja, potiče svih oko sebe da se posvete onome što stvarno žele u životu te ne trče samo za novcem.

Muke malih poduzetnika i rasizam na radnom mjestu

Tyler je pravnik koji pokušava privući klijente velikih modnih kuća. To ga dovodi u sukob s jednim provokativnim mladim modnim dizajnerom koji se naizgled „okomio“ na veliku modnu kuću koja je Tylerov klijent. Kroz tu parnicu shvaća da su upravo mali dizajneri oni koje želi podržati jer su velike modne kuće u stvari one koje na njima zarađuju. Tyler ne može izdržati teret savršenog života kojeg mu nameće njegov partner koji se pokušava probiti u politici te u konačnici prekida s njime. Povrh svega, daje otkaz u tvrtki nakon izuzetno rasističke stand up izvedbe njegovog kolege na team buildingu koje ni na koji način nije sankcionirano. Tyler to osjeća kao izravni napad na sebe, jer je prethodno tom kolegi ukazao na njegovu „white fragility“, odnosno, da ne uviđa svoje rasističko ponašanje, a čim mu se pokuša ukazati na to da je nešto možda rasistički, odmah se povrijeđeno brani time da „nije rasist“.

Utrka za savršenstvom

Ingrid Yun kao starija sestra osjeća veliki pritisak svoje obitelji da mora biti savršena te nikada ništa nije dovoljno dobro. Njezina sestra se ponaša „odmetnički“ te njezini roditelji zahtijevaju od Ingrid da mnogo toga radi za sestru (na primjer, napiše esej za prijavu na fakultet umjesto nje) te da bude jednostavno savršena. Zbog toga se Ingrid čini da njezinoj sestri sve prolazi olako i da može raditi što hoće. S druge strane, njezina sestra osjeća da se njezinim roditeljima sve vrti oko Ingrid te da im je ona potpuno nebitna. Pritisak očekivanja roditelja je jako težak za obje. Oni su stigli u Ameriku kako bi svojoj djeci osigurali bolju budućnost te zbog toga nekada previše zahtijevaju od njih.

S druge strane, visoka su očekivanja i na poslu. Ingrid se čini kao da njenim muškim kolegama sve lakše ide, iako je ona bila prva u generaciji na Harvardu i jedna je od najboljih pravnica u tvrtki. Na sastancima se prvo daje ruku i riječ njezinim muškim kolegama, pa čak i njezinom pripravniku Jacksonu. Ingrid osjeća da se puno više truditi kako bi se istaknula i dokazala ostalima da je vrijedna svoje pozicije te unaprjeđenja, samo zato jer je žena.

Koliko daleko smo spremni ići zbog uspjeha?

Kako bi postala partner u tvrtci Ingrid je spremna na sve – gazi svoje vrijednosti i principe, otuđuje se od najboljih prijatelja, narušava odnose s obitelji. No, na kraju ne postaje partner jer, prema riječima šefa, nije napravila dovoljno. Konačno daje otkaz i kreće u ispravljanje svih grešaka koje je učinila, ne bi li ponovno izgradila svoj kredibilitet i krug prijatelja.

Što iz ove serije možemo naučiti? Rachel nas uči da razmislimo što stvarno želimo u životu, što je ono što vas veseli i gura u životu: nemojte živjeti da bi radili, radite da bi živjeli! Potom, od Tylera možemo naučiti da ne smijemo dopustiti da nas gaze te da moramo pokušati biti oni koji će ukazati na nepravilnosti u sustavu. Možda se ne čini da možemo mnogo napraviti u tom trenutku, ali dugoročno se mnogo toga može promijeniti. Na kraju, Ingrid je mnogo svojih stavova i životnih vrijednosti žrtvovala za unaprijeđenje koje na kraju nije dobila. Gotovo je izgubila i najvažnije ljude u svome životu. Treba imati posložene prioritete i znati što nam je stvarno važno u životu. Dobra karijera je odlična, ali koliko je stvarno vrijedna?

Pitanja za razmišljanje
  1. Razmislite što je jedna stvar koja vas veseli i potiče da budete bolja osoba u životu. Stavljate li to na prvo mjesto?
  2. Mnogo se govori o pojmovima bjelačke privilegiranosti. Što mislite, zašto mnogi još uvijek nisu značenja tog pojma, ili mu se opiru?
  3. Često se ističe kako je ženama mnogo teže uspjeti u poslovnom svijetu te da se od njih mnogo više traži nego od muškaraca. Jeste li se susreli sa sličnim izazovima ili imate neki primjer?
Piše: Valentina Dukić

Prethodno ste čitali: Sluškinjina pričaNe gledaj goreKrhotine ženeVaralica s TinderaProjekt AnnaPonos i predrasude, Kako se izvući s ubojstvomDruštvena dilemaSeksualni odgoj, Odvažne.   

Kolumna "Dobar film ili serija građanskog odgoja i obrazovanja vrijedi!" nastaje kao jedna od aktivnosti projekta MODUS – civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje koji je usmjeren utjecanju na specifične izazove u provedbi građanskoga odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Projekt se provodi od 1.12.2020. do 30.6.2023. godine, a provode ga Udruga "Delta", Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga Breza iz Hrvatske i Menneskerettighetsakademiet iz Norveške. Projekt je podržan s € 135.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.