Mladi u Pazinu preuzeli Gradsku upravu i odlučili urediti prostor za mlade u Spomen domu

O AKTIVNOSTI

U srijedu 8.2.2023. održan je Dan akcije u Pazinu. Čak 25 učenica i učenika Gimnazije i strukovne škole Pazin te Pazinskog kolegija zauzeli su prostore Gradske uprave Grada Pazina, gdje su osmislili i uspješno predstavili prijedloge za kreaciju pravog prostora za mlade u Pazinu. Pobijedio je projekt pod nazivom „Najbolji projekt“ kroz koji mladi planiraju urediti dio za mlade u Spomen domu, što će ostvariti uz financijsku podršku Grada Pazina u iznosu od 1.000 eura.

Uključivanje mladih u donošenje odluka u fokusu je Lokalnog programa za mlade Grada Pazina 2023.-2027.

Na početku programa okupljene je pozdravila gradonačelnica Pazina Suzana Jašić: „Građansko obrazovanje u učionicama je važno, no iskustveno učenje poput Akcije za 5! je prilika koju trebate što bolje iskoristiti. Pazin vam uvijek stoji na raspolaganju. Rado ćemo biti partner u razgovoru.“

Tamara Damijanić, Viša stručna suradnica za civilno društvo, sport i projekte iz Uprave za društvene djelatnosti Grada Pazina istakla je da Akcija za 5! predstavlja aktivnost kojim će se postići dio ciljeva novousvojenog Lokalnog programa za mlade Grada Pazina 2023.-2027., prije svega u području „Uključivanje mladih i rad s mladima“.

Izvršna direktorica Udruge „Delta“ Maša Cek učenicama i učenicima zaželjela je sreću u radu i podsjetila ih na opći cilj njihovih projekata, prostor za mlade. Akcija za 5! dugogodišnji je Deltin projekt koji se u Pazin vraća nakon 15 godina, a ove godine osim Pazina održava se u Križevcima, Opatiji i Rijeci.

Mladi se nemaju gdje družiti u Pazinu

Kroz cjelodnevnu radionicu učenici i učenice su uz pomoć svojih koordinatorica, radnica s mladima,  kao i zaposlenica i zaposlenika Gradske uprave razvili svoje ideje u projektne prijedloge: od ideje, do proračuna!

Svoje projekte predstavili su u raspravi u Gradskoj vijećnici. Prva grupa, željela je urediti “hangout spot” u dijelu Parka narodnog ustanka. Slično su razmišljali i mladi iz druge grupe, koji su namjeravali postaviti stol za stolni tenis. S druge strane, grupe tri i četiri kroz projekte željeli su urediti prostor za mlade u Spomen domu. Pobjedu je odnijela treća grupa, a kroz projekt “Najbolji projekt” pišu sljedeće: “U prostoru Spomen doma omogućit ćemo mladima fizički prostor za provođenje slobodnog vremena. Tamo će se vršiti raznolike aktivnosti koje će biti organizirane s obzirom na želje i potrebe mladih Pazina.”

Izlaganje i raspravu komentiralo je i stručno tijelo sastavljeno od stručnjakinja u području mladih, upravljanja i evaluacije projekata: Aleksandra Lera, voditeljica razvoja programa rada s mladima iz Volonterskog centra Istra, Irena Boljunčić, viša stručna suradnica za projekte u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Pazina i Petra Pekica, voditeljica Razvojne agencije Srce Istre. Pobjednički projekt proglasila je Enna Peroš, predsjednica Gradskog vijeća Grada Pazina, a na kraju programa učenicima i učenicama se zahvalila i Roberta Špoljarić, predsjednica Savjeta mladih Grada Pazina: „Sve vaše ideje ukazuju na isti problem, kojim ćemo se baviti u svom radu. Mladima u Pazinu nedostaje prostor, bilo vani, bilo unutra!“

Pobjednička grupa i koordinatorica Annamaria Grzetic

Pobjednička grupa i njihova koordinatorica Annamaria Grzetic.

Dan akcije organiziran je u sklopu projekta Pazi(n) mladi! 2: Izrada Lokalnog programa za mlade Grada Pazina 2023.-2027. Nositelj projekta je Grad Pazin uz partnere: Udruga „Delta“, Društvo „Naša djeca“ Pazin, Centar za mlade „Alarm“ Pazin i Volonterski centar Istra. Projekt je financiran sredstvima Erasmus+ programa Agencije za mobilnost i programe Europske unije, u području Ključne aktivnosti 154 – Aktivnosti sudjelovanja mladih u iznosu od 29.100,00 eura.