Predstavljena nova oaza za mlade u Tenku

O AKTIVNOSTI

Projekt Ulična oaza – dijalog s mladima o urbanom prostoru proveo je nositelj Udruga Filmaktiv, u partnerstvu s Udrugom Delta. Kroz projekt je ostvarena suradnja sa Sveučilištem u Rijeci, EPK 2020, Savezom udruga Molekula i brojnim mladima. Projekt je sufinanciran u sklopu programa Erasmus+ Agencije za mobilnost i programe EU.

 

Cilj Ulične oaze – dijalog s mladima o urbanom prostoru bio je educirati mlade za kritičko promišljanje teme javnog prostora i aktivno sudjelovanje u intervencijama u urbanom prostoru kroz strukturirani dijalog s donositeljima odluka i u kontekstu programa Europske prijestolnice kulture EPK2020.

U projektu je sudjelovalo 60 sudionika.

 

U prvoj fazi provedbe, kroz cjelodnevnu konferenciju za mlade i donositelje odluka, mladi su se upoznali s različitim segmentima teme održivog razvoja s naglaskom na javni prostor. U drugom dijelu, kroz tri cjelodnevne edukacije mladi su osmislili volontersku akciju, odnosno intervenciju u javnom prostoru uz proračun od 5.000 kn. U osmišljavanju i implementaciji volonterske akcije sudjelovalo je 17 mladih (studenata i studentica s različitih sastavnica Sveučilišta u Rijeci kao i učenici i učenice iz tri srednje škole – Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, Prve riječke hrvatske gimnazije i opatijske Obrtničke škole).

 

U dijalogu s donositeljima odluka mladi su na prostoru bivšeg Tenka na riječkom Kampusu osmislili intervenciju u napuštenom javnom prostoru i označili opasna mjesta oko prostora. Uz stručnu tehničku pomoć Luke Rodele iz RiUse centra Saveza udruga Molekula i lokalnih umjetnika, mladi su kreirali dnevni boravak za druženje, a sve uvažavajući povratne informacije Jane Ažić, voditeljice Studentskog kulturnog centra.

Cijelo vrijeme ih je pratila snimateljska ekipa koja je kreirala i video tutorijal za druge mlade o tome što je sve potrebno da bi jedna volonterska akcija zaživjela u dijalogu s donositeljima odluka.

 

Video tutorijal ovim putem premijerno prikazujemo i online, a možete ga pogledati na sljedećem linku:

https://vimeo.com/564030183?fbclid=IwAR1Jy3gzh-sa-h85bLj1rW-VD9FWLGzX0KxgR4_u9SW-yGPb0ASdBI8Q7W0

 

 

201241163_1822268504610693_1488473723347727368_n

Uz premijerno prikazivanje video tutorijala, još malo razgovora o važnim temama

 

U sklopu završne aktivnosti, organizirana je i panel rasprava o prostoru sudjelovanja za sve. Tema rasprave bila je kako bi trebao izgledati prostor koji potiče zajedničko druženje mladih, konstruktivno provođenje slobodnog vremena, susrete s donositeljima odluka kao i što treba učiniti da bi potaknuli razvoj takvog prostora, a raspravi s mladima pridružili su se i donositelji odluka: Jana Ažić (Studentski kulturni centar), Anita Pribanić(STEP RI, Znanstveno tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci) i Kruno Topolski (Studentski centar Rijeka).

 

#9 CILJ ZA MLADE: Prostor i sudjelovanje za sve

Prostor i sudjelovanje za sve je deveti Cilj za mlade i predstavlja dio Strategije Europske unije za mlade za razdoblje 2019.-2027. U kreiranju ciljeva sudjelovalo je 50.000 mladih iz cijele Europe kroz proces strukturiranog dijaloga s mladima 2017.-2018. i predstavljaju mišljenja mladih iz cijele Europe.

Kada kažemo Prostor i sudjelovanje za sve, misli se na osnaživanje demokratskog sudjelovanja i autonomiju mladih te osiguranje prostora za mlade u svim domenama društva. Kako su mladi podzastupljeni u procesima donošenja odluka koje ih se izravno tiču, trebaju imati pristup prostoru u lokalnoj zajednici koji će doprinijeti njihovom osobnom, kulturnom i političkom razvoju. 

 

Uzimajući u obzir iskustva sudjelovanja u projektu Ulična oaza – dijalog s mladima o urbanom prostoru, mladi sudionici projekta i panelisti zaključili su kako je važno da prostor i sudjelovanje za sve omogućuje mladima da zaista imaju utjecaj na donošenje odluka koje ih se tiču (da se njihovo mišljenje kroz dijalog uvažava). Također, takav prostor trebao bi biti otvoren, pristupačan, siguran i podržavajuć ali i neformalan i slobodan. U razgovoru s donositeljima odluka, mladi su zaključili i kako je važno da takav prostor omogućava i povjerenje svih dionika što pak doprinosi i aktivnom sudjelovanju mladih. Osvrćući se na dnevni boravak kojeg su sami osmislili i realizirali, mladi su zaključili kako upravo s takvim prostorom osjećaju povezanost i doživljavaju ga svojim.

 

(Druženje povodom završetka nastave planira se u tom istom prostoru )