23/09/2022

Vijeće učenika i učenica (su)djeluje u zajednici!

O AKTIVNOSTI

U srijedu 21.9.2022. održali smo dvosatnu online edukaciju za voditelje i voditeljice vijeća učenika, 30 odabranih iz cijele Hrvatske. 

Krenuli smo od pregleda stanja - definiranja djelokruga rada vijeća učenika i učenica, o čemu smo pitali kroz prijavnicu. Interes je bio velik te je čak 79 odgojno-obrazovnih djelatnika i djelatnica odgovorilo na pitanja o tome postoji li i kako radi njihovo vijeće učenika i učenica. Gotovo svi imaju konstituirano vijeće koje je informirano, a većinom i konzultirano o pravima i obavezama učenika i učenica. Više od pola smatra da je njihovo vijeće uključeno u donošenje odluka u školi.  

aaa

Uz kombinaciju predavanja i rasprave zajednički smo promišljali djelokrug i utjecaj rada vijeća učenika i učenica, načine za povećanje sudjelovanja u školi i zajednici, a podijelili smo i neke materijale i primjere dobre prakse! 

Predstavili smo i PLACE model temeljen na učenju zalaganjem u zajednici kao metodu poticanja participacije vijeća i izvan škole. Našu publiku posebno je dojmio spoj ishoda učenja nastavnog predmeta „Uvod u državu i pravo“ i tema referenduma koju su učenici i učenice prvog razreda u Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka proveli_e u praksi. Aktivnost je provedena u sklopu projekta „SLUSIK: učenje zalaganjem u zajednici za povećanje socijalne inkluzije djece“. Projekt SLUSIK sufinanciran je od strane programa Erasmus + Europske unije, a vodi Europski volonterski centar (Belgija) u partnerstvu s Out of the Box International (Belgija), Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci (Hrvatska), Sveučilištem u Limericku (Irska), Sveučilište u Granadi (Španjolska), Nastavničkim fakultetom u Beču (Austrija) i Sveučilištem Matej Bel (Slovačka), kao i suradnji s Udrugom „Delta“ i Ekonomskom školom Mije Mirkovića u Rijeci.

Screenshot_6