18/11/2022

Mladi traže svoj prostor kroz riječku kulturu - Riječka kultura pobjednički je projekt “Akcije za 5!”

O AKTIVNOSTI

U srijedu 16.11.2022. održana je "Akcija za 5!" u Rijeci. Preko trideset učenika i učenica riječkih srednjih škola imalo je priliku razviti projektni prijedlog na temu "Prostori za mlade" i preuzeti ulogu gradskih vijećnika i vijećnica. 

 Mladima nedostaju mjesta na kojima mogu biti "svoji"

Zadatak grupa učenika i učenica je bio da promisle o postojećim prostorima za mlade na području Rijeke (fizičkim i online prostorima) i mogućnostima za njihovo unapređenje, kao i o mogućnostima za uređenje novih prostora prema specifičnim potrebama mladih. U kreiranju projektnih prijedloga uvijek imaju slobodu biti kreativni i inovativni, a aktivnosti su mogle obuhvatiti razne oblike djelovanja, od uređenja postojećih prostora, istraživanja potreba mladih,  zagovaračkih aktivnosti do aktivnosti informiranja mladih. Više o temi pisale su učenice novinarske skupine ovdje

S obzirom na ovogodišnju temu „Akcije za 5!“, riječki srednjoškolci i srednjoškolke identificirali su nekoliko specifičnih potreba koje su istaknuli u svojim projektnim prijedlozima. Neke od njih podupiru već postojeća saznanja o potrebama mladih u Rijeci do kojih se došlo u procesu izrade  novog Programa za mlade Grada Rijeke 2023.-2030. To su uglavnom potrebe mladih za sigurnim mjestom za druženje s vršnjacima i vršnjakinjama u kojem se mogu slobodno izražavati i razvijati svoj identitet uz kulturne i društvene sadržaje te u kojem se mogu susretati s drugim mladima različitih pogleda na svijet, potrebu za besplatnim ili cjenovno  pristupačnim prostorom i sadržajima, potrebu za podrškom u izravnoj komunikaciji među mladima koje tehnologija sve više razdvaja, potrebu za većim brojem aktivnosti i događanja za mlade srednjoškolske dobi u javnom prostoru i potrebu za boljom prometnom povezanošću s prigradskim mjestima iz kojih dio njih svakodnevno dolazi u Rijeku.

Projektne prijedloge osmišljavali su u inspirativnom prostoru Dječje kuće uz pomoć koordinatorica Ive, Valentine, Kris, Ana Marije i Katarine. 

dsc04393

Među raznolikim idejama pobjedu je odnio lov na blago riječkim ulicama

U drugom dijelu dana učenici su raspravljali o projektnim idejama u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Jedan tim predložio je uređenje unutarnjeg gradskog prostora koji će biti besplatan i dostupan svim mladima u Rijeci i okolici, a koji će pružati mladima interaktivne i pristupačne sadržaje kao neka vrsta institucionaliziranog prostora za mlade. Drugi tim predložio je stvaranje online prostora za otvoreni razgovor o temama za mlade i to kroz emitiranje serije podcasta na temelju ideja i interesa mladih kojom se želi potaknuti empatija i razvoj kritičkog mišljenja. Treći tim osmislio je projektni prijedlog s ciljem promicanja aktivnosti za mlade u javnom prostoru kroz organizaciju jednog zabavnog događanja – igre „lov na blago“ i programa za druženje nakon igre. Četvrti tim predložio je aktivnosti s ciljem uređenja prostora na otvorenom i osvještavanje šire javnosti o potrebama mladih: kreiranje „dnevnog boravka“ za mlade na tri lokacije uz kampanju za podizanje svijesti o nedostatku adekvatnih prostora za mlade. Peti tim odlučio se za zagovaračke aktivnosti temeljene na rezultatima istraživanja o problemima i potrebama mladih vezanih uz gradske prostore koje bi sami proveli. Rezultate bi predstavili javnosti s ciljem podizanja svijesti o potrebama mladih te lokalnim donositeljima odluka. Detalje svakog prijedloga pronađite u izvješću novinarske skupine ovdje

Izlaganja učenika i učenica pomno su pratili i zaposlenice Grada Rijeke Maja Tatalović, Savjetnica za suradnju s civilnim društvom i projektima financiranim iz EU i pročelnica Karla Mušković, Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb. Povratnu informaciju o kvaliteti izlaganja i konstruktivnosti rasprave učenici i učenice imali su čast dobiti od naših kolegica Marte Hauser i Tamare Fabac iz Volonterskog centra SMART, a na važnost projekata za život mladih osvrnuo se Luka Čanković, predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke. 

Vijeće učenika i učenica je najvećom srednjom ocjenom u napetom glasovanju odlučilo da je pobjednički projekt „Treasure hunt – Riječka kultura“. Projekt je usmjeren na organizaciju događanja (lov na blago i druženje uz program) koje će potaknuti mlade građane i građanke Rijeke na druženje uživo te podignuti svijest o potrebi za većim brojem aktivnosti za srednjoškolce i srednjoškolke u javnom prostoru. Svoju ideju učenici i učenice uz naše mentorstvo provest će do kraja godine, a Grad Rijeka osigurao je 5000kn za provedbu!

Autor fotografija je Marko Laća, a ostale fotografije možete pronaći ovdje

Akciju za 5! provodimo u partnerstvu s Gradom Rijekom, uz financiranje Grada Rijeke.