16/11/2021

“Presudi stigmi!” poruka je tima pobjedničkog projekta “Akcije za 5!” 2021. godine

O AKTIVNOSTI

Na dvosatnom online događanju pet je timova predstavilo svoje projektne prijedloge, a grupe su zatim raspravljale o nejasnoćama i dale svoje prijedloge za poboljšanje. Nakon rasprave je Vijeće učenika i učenica “Akcije za 5!” izglasalo najbolji ovogodišnji projekt: “Presudi stigmi”. Pobjednički projekt bavi se stigmom koja prati temu mentalnog zdravlja, ali i slabom komunikacijom i vidljivosti važnosti brige o mentalnom zdravlju među mladima. Zato je ideja pobjedničkog tima ispitati potrebe mladih u kontekstu razgovora o ovoj temi te na temelju rezultata provesti kratku zagovaračku kampanju.

Kao i svake godine, ovogodišnje projektne ideje bile su raznolike. Timovi su se najčešće usmjeravali na edukaciju ili zagovaranje prema donositeljima odluka, neki projekti su se bavili specifičnim temama, a neki progovarali o širem pogledu na mentalno zdravlje, kao i propitivanjem načina na koji društvo mladima nudi pomoć u očuvanju mentalnog zdravlja.

Događanje je otvorila zamjenica gradonačelnika, Sandra Krpan, a osim nje su prezentacije i raspravu iz Grada Rijeke pratile Maja Tatalović (Savjetnica za suradnju s civilnim društvom i projektima financiranim iz EU) i Karla Mušković (pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb), koja je proglasila završne rezultate te predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke, Biaggio Mazzone. Tijekom predstavljanja svoje stručne osvrte na prezentacije i sudjelovanje u raspravi davale su Marta Hauser i Tamara Fabac (Volonterski centar Rijeka, Udruga Smart), a stručan osvrt na same ideje dao je Leo Staković (Mreža mladih Hrvatske).

“Akciju za 5!” svake godine provode Udruga Delta i Grad Rijeka, a financirana je sredstvima Grada Rijeke. 

Zahvaljujemo se na praćenju ovogodišnje “Akcije za 5!”, a snimku s završne rasprave moguće je pogledati na Facebook stranicama Udruge Delta.

Online-predstavljanje-projekta-Akcije-za-5-2021-1