Dobar film ili serija građanskog odgoja i obrazovanja vrijedi! - Damin gambit

O AKTIVNOSTI

Dobrodošli u ožujak! Dok isčekujem sunčano vrijeme te da se u zraku javi miris proljeća i obilježavamo Dan žena, ovaj mjesec čitate kolumnu kroz koju ćemo analizirati seriju koja je bila veliki hit unazad dvije – tri godine. Riječ je o seriji „The Queen's Gambit“, odnosno „Damin gambit“ koja se dostupna na Netflix platformi.

Čudo od djeteta bez roditelja

Serija prati uspone i padove čuda od djeteta, Elizabeth Harmon. U doba 1950'ih i 60'ih jedna je od rijetkih žena koja se probila u svijetu šahovskih natjecanja i popela na sam vrh ljestvice. K tome je izuzetno mlada.

Njezina priča započinje sa samo osam godina. Dovedena je u dom za nezbrinutu djecu nakon što joj je majka nastradala u prometnoj nesreći. Od jednom se nađe sama među mnoštvom nepoznate djece. Mogla je sa sobom uzeti samo nekoliko stvari, od kojih njoj je većina oduzeta. Kao da njoj netko oduzima identitet, sve što je poznavala i sve što je njeno.

Beth je djevojka briljantnog uma. Većina predavanja koja sluša u domu za nezbrinutu djecu su njoj dosadna, prespora za tempo kojim radi njezin mozak. Zbog toga često bježi sa sata te istražuje dom. U podrumu pronalazi domara, gospodina Shaibela. Prvi put ga ugleda za šahovskom pločom. Izuzetno je zaintrigirana tom igrom te ga moli da ju nauči igrati. On to na početku odbija smatrajući da to nije najbolji način na koji bi jedna djevojčica trebala koristiti svoje vrijeme te znajući da će time naljutiti ravnateljicu doma. No Beth je dovoljno uporna te ju on počinje učiti, prvo osnovama šaha, a kasnije i specifičnim trikovima. Šah je ono što ju spašava, razmišlja samo o šahu te ju to održava relativno stabilnom u životnom kaosu.

Ovisnost o drogi od najmlađe dobi

Beth vrlo brzo pohvata trikove šaha i postane vrlo dobra u njemu. Iako je odmah pokazala da je čudo od djeteta, ima još jedan trik u rukavu. U to doba je bilo vrlo uobičajeno da se djeci u domovima daju tablete za smirivanje. Primarni cilj bio je da je djecu lakše kontrolirati, ali i da bi se pred potencijalnim udomiteljima činili savršenima. Beth smatra da joj efekt tableta pomaže u šahu jer joj izaziva halucinacije pomoću kojih vizualizira pokrete šaha i može ih analizirati u svojoj glavi bez posjedovanja šahovske ploče. Beth postaje ovisna o tabletama, od malih nogu razvija probleme s drogom. Da stvar bude gora, uspjeh u šahu smatra rezultatom tableta te ih sakuplja. Kada dođe do zabrane davanja tableta za smirivanje u domu, Beth provali u prostoriju gdje se tablete čuvaju. Toliko je očajna. Dovela se u apstinencijsku krizu te u začarani krug. Dijete od osam godina je ovisno o tabletama za smirenje. U današnje doba nam je često to teško zamislivo, no nekada su zakoni dopuštali svašta kako bi se djeca održala pristojnima, tihima i mirnima.

Uspon u šahovskom svijetu

Godine prolaze, Beth postaje sve više svojeglava, no u konačnici bude udomljena. Teško se uklapa u novi dom, obitelj koja ju je udomila je pomalo čudna. Oca skoro nikada nema, a majka ima velika očekivanja od nje. Želi da bude savršena mlada dama i ostvari sva njezina očekivanja. Beth je potpuno izolirana u školi u koju ide jer ima drugačije interese. Majka smatra da je šah loš za nju jer ju izolira iz društva i nije nešto čime se njezini vršnjaci bave.

No, Beth nagovori svoju majku da ju prijavi na turnir u šahu. Kada se ondje pojavi, svi su šokirani što je djevojka, tako mlada i što se prijavila bez ikakvog prethodnog iskustva. Gotvo je ismijavaju i nitko ne misli da će išta postići. No uspijeva pobijediti. Kada njezina majka shvati da im njezine pobjede donose novac, počinje ju podupirati i planirati buduće turnire. Beth sa svojoj majkom putuje Amerikom te se počinje uzdizati na društvenoj ljestvici šahovskog svijeta. Upoznaje razne šahiste te sklapa nekoliko ozbiljnih prijateljstava. Mnogi od njih su muškarci. Na tim putovanjima njezina majka se često opija, što pomalo prelazi na Beth, koja također poskrivećki uzima majčine tablete za smirenje te se tako nastavlja drogirati.

Distanciranost od ostatka svijeta

Beth je u svojoj opsesiji šahom potpuno nesvjesna aspekta života koji okupiraju djevojke njezinih godina. Na jednoj zabavi, na koju je pozvana zbog porasta njezine popularnosti, prilikom razgovora o muško – ženskim odnosima je potpuno šokirana i nepoznatno joj je to o čemu djevojke razgovaraju.

Beth je nesvjesna kako bi normalni društveni odnosi trebali izgledati. Pomalo je društveno neprilagođena te ju zbunjuju muško – ženski odnosi u kojima se ponekad nađe sa svojim prijateljima iz šahovskog svijeta. Teško uspostavlja nekakav trajni odnos. Često nesvjesno povrijedi prijatelje svojim nonšalantnim ponašanjem. K tome, nije svjesna koliko je velik njezin problem s alkoholom i drogom koji postaje sve ozbiljniji. Također je prisutan stalni pritisak toga što je mlada uspješna žena. Pritisak da bude sve uspješnija je jako velik od svih koji ju okružuju, te se protiv toga bori alkoholom i drogom. Smatra da bez njih ne može ništa.

Pakao droge, alkohola i očekivanja okoline – ima li izlaza?

Sve eskalira kada joj umre majka te teškom borbom s ocem dobiva kuću. Nađe se u kombinaciji vrlo čudnih muško – ženskih odnosa te svojih problema s alkoholom i drogom. U jednom trenutku je izuzetno distancirana od svih, u drugom prihvaća njihovu pomoć u pripremama za šahovsko natjecanje u Rusiji. Svojim ponašanjem i osjećajem da je bolja od ostalih odbija jako mnogo prijatelja te ostaje sama. U jednom trenutku pojavljuje se Jolene, njezina najstarija prijateljica iz doma. Ona joj pomaže izvući se iz svijeta droge i alkohola te pripremiti za turnir njezina života, turnir u Rusiji.

Kroz ovu seriju promatramo djevojčicu koja ostaje bez roditelja i završi u domu za nezbrinutu djecu. Pronalazi nešto što joj omogućuje da zaboravi na sve brige svijeta – šah. Na žalost, uz to se povezuje i ovisnost o drogi od najmlađih dana. Kako odrasta, njezine teške okolnosti se mijenjaju, ali uvijek dolaze nove. Šah je konstanta. Toliko se zaokupira šahom da je nesvjesna većine ostalog. Svoj uspijeh pridaje alkoholu i drogi što ju dovodi u opasno stanje iz kojeg gotovo nema izlaza. No, na svu sreću nije uspjela od sebe odbiti sve prijatelje, te ju naposlijetku uspijevaju izvući iz situacije potaknute od najmlađih dana kada joj je droga bila na dohvat ruke u domu te potom živeći s majkom koja je svoje probleme „liječila“ alkoholom. Nakon toga je Beth bilo vrlo lako i samoj zapasti u još veću ovisnost, potaknutu životom punim izvanjskih očekivanja koja su ponekad bila nedostižna.

Pitanja za razmišljanje
  1. Pritisak okoline i očekivanja koja naši najbliži imaj od nas nekada mogu biti jako veliki teret. Jeste li iskusili nešto slično te kako se protiv toga borite?
  2. U doba kada se mnogo priča o narušenom mentalnom zdravlju mladih, vrlo je bitno znati raspoznati prve „simptome“. Što mislite, kakvi to sve znakovi mogu biti?
  3. Promislite o tome kako se Beth nosila sa znakovima narušenog mentalnog zdravlja te kakvu su ulogu u tome imali njezini prijatelji. Razmislite o sličnim primjerima iz vašega okruženja ili iz vijesti koje imate priliku čitati.
Piše: Valentina Dukić

Prethodno ste čitali: Sluškinjina pričaNe gledaj goreKrhotine ženeVaralica s TinderaProjekt AnnaPonos i predrasude, Kako se izvući s ubojstvomDruštvena dilemaSeksualni odgojOdvažne, Na putu prema partnerstvu.   

Kolumna "Dobar film ili serija građanskog odgoja i obrazovanja vrijedi!" nastaje kao jedna od aktivnosti projekta MODUS – civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje koji je usmjeren utjecanju na specifične izazove u provedbi građanskoga odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Projekt se provodi od 1.12.2020. do 30.6.2023. godine, a provode ga Udruga "Delta", Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga Breza iz Hrvatske i Menneskerettighetsakademiet iz Norveške. Projekt MODUS - civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje  je podržan sa 135.000€ kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova i sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.