27/03/2023

Rad s mladima i aktivizam mladih: Projekt Otoci na Rabu

Kako bi potakli rad s mladima na otocima, zajedno s partnerima iz Udruge Filmaktiv zaputile smo se na Rab, gdje nas je ugostila Udruga za djecu i mlade "Kocka". Naša Sara je 25. 3. 2023. održala radionicu za radnike i radnice s mladima, a 26. 3. 2023. za same mlade.

Radnici i radnice s mladima su superheroji

"Rad s mladima utemeljen je na vrijednostima i odgovara na potrebe mladih i lokalne zajednice", zaključili su polaznici i polaznice radionice o radu s mladima. Kroz interaktivni, introspektivni i rad u grupama raspravljalo se o tome što je rad s mladima u otočnom kontekstu, koja su načela rada s mladima i koje kompetencije treba imati osoba koja radi s mladima. "Opušteno, edukativno, primjenjivo, zabavno.", opisala je iskustvo jedna sudionica. Druga je napisala: "Edukativno druženje, dublje upoznavanje sebe, ljude u prostoriji i mlade na Rabu."

337262469_205318502127687_2271403384453129927_n

Mlade na Rabu muči nedostatak zdravstvenih usluga

S učenicima i učenicama Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab razgovarale smo o aktivizmu i videoaktivizmu. Kroz terenski rad i 'photovoice' metodu srednjoškolci/ke su detektirali/e probleme mladih na otoku Rabu, a onda su se odlučili za jedan problem koji će biti tema njihovog prvog filma, kojeg kreću snimati za vikend 1. i 2. 4. 2023. Grupu čeka razrada scenarija, zvuk, kadriranje i montaža, a kroz proces će ih voditi mlada redateljica Bela Bračko-Milešević.

337874786_555213786701131_1416317931209247676_n

Projekt Otoci provode Udruga Filmaktiv i Udruga "Delta". Projekt je podržan financijskim sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.