19/12/2023

Znamo što muči mlade na Krku, Cresu i Rabu: Videoaktivizmom mladih do promjena

O AKTIVNOSTI

U utorak, 19. prosinca projekt „Otoci“ pristao je u svoje posljednje odredište. Na online događanju „Što muči mlade na otocima? Projekcija filmova i razgovor“ premijerno su prikazana tri filma koja su snimili mladi na Rabu, Krku i Cresu. Uz razgovor s donositeljicama odluka predstavile smo i Preporuke za uključivanje mladih na otocima koje su nastale kao zaključci radionica o aktivizmu i videoaktivizmu. 

Nedostatak zdravstvenih usluga za mlade uz autore i autorice koje su željele ostati anonimne

U filmu učenika i učenica Srednje škole Markantuna de Dominisa adresiran je problem nedostatka zdravstvenih usluga za mlade na otoku. 

Rab - kadar

Iako je u srpnju ove godine Grad Rab dobio treću od šest brzih brodica pomorske medicinske službe čime se nastoji ujednačiti dostupnost hitne medicinske skrbi stanovnicima otoka, mladi i dalje procjenjuju da ne vide napredak u kvaliteti života – za neke preglede (kao što su ortodontski ili ginekološki) još uvijek često idu u Rijeku. 

Poštovani gradonačelniče, znam da imate puno posla, ali…

Djeci i mladima na Krku nedostaje sportskog sadržaja. Neki od rekreativnih sportova dostupni su na otoku, ali mladi predlažu da se sagradi olimpijski bazen gdje bi mogli trenirati razne sportove na vodi. Zbog dugih odlazaka na treninge, često im nedostaje vremena koje bi mogli provoditi s prijateljima i prijateljicama u igri. Prije narativnog dijela čitanja pisma gradonačelniku, prijatelji se rastaju, a dječje igralište ostaje prazno. 

Krk - kadar

Jedan od sudionika događanja – roditelj uključene djece navodi kako je zahvalan što na Krku postoji Glazbena škola jer njegova djeca ne bi inače mogla toliko često odlaziti na probe u drugi grad. 

„Želim da se obnovi Susajda i da bude prostor za mlade!“ 

Učenici i učenice Gimnazije Cres i Odgojnog doma Cres odlučili su kroz film prikazati svoju potrebu za prostorom u kojem će se moći družiti, učiti i provoditi svoje slobodno vrijeme. Kroz razgovor s profesoricom Sonjom Pokupec Salković saznajemo kako se spomenuti prostor obnavlja te kako će ga mladi zasigurno moći koristiti. Tko zna, možda ćemo se kroz koju godinu mi iz Rijeke uputiti u izlazak na Cres? A možda ćemo i neku od sljedećih radionica održati upravo u Susajdi?

razred grupna

Vrhunac: Preporuke donositeljima odluka 

Za kraj događanja, predstavile smo Preporuke za donositelje odluka koje su nastale kao rezultat radionica o aktivizmu i oblicima sudjelovanja mladih u donošenju odluka. Na radionicama su mapirani izazovi s kojima se susreću mladi u odrastanju na otoku i dok su neki od njih prikazani na filmu, svi ostali zabilježeni su u uvodnom dijelu dokumenta. Preporuke su sažete u 10 tematskih područja, a obuhvaćaju: praćenje potreba, informiranje, edukaciju za sudjelovanje, financiranje i podršku, prostor i sadržaje za mlade, prometnu infrastrukturu, prilike za zapošljavanje i sezonalnost i zdravstvene usluge za mlade.

Preporuke za uključivanje mladih na otocima u život zajednice i donošenje odluka na lokalnoj razini možete preuzeti na poveznici: KLIK.

Projekt „Otoci“ provodile smo s udrugom Filmaktiv, a u suradnji s udrugama Kocka (Rab), Kreativni Krk (Krk) i Ruta (Cres), uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.