14/12/2023

Mladi doznali kako do stipendija na Kavi sa stipendistima

O AKTIVNOSTI

U toplom ambijentu Dječje kuće, 14. prosinca 2023., održano je okupljanje mladih srednjoškolske i akademske dobi na događaju nazvanom "Kava sa stipendistima". Događanje je organizirano od strane Grada Rijeke a privuklo je dvadesetak mladih koji su imali priliku čuti iskustva pet dosadašnjih stipendista i stipendistica.

Grad Rijeka već 30 godina ulaže u obrazovanje mladih

Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, Iva Erceg, srdačno je pozdravila prisutne, ističući ključnu važnost ulaganja u obrazovanje mladih. Dodatno je potaknula mlade da se aktivno prijave i osiguraju dodatna sredstva za svoje školovanje. Grad Rijeka je proširio svoj fond stipendija i ublažio neke kriterije, dodjeljujući ih po tri ključna kriterija: za darovite učenike i studente, socijalni kriterij te za one koji se obrazuju za deficitarna zanimanja na području Rijeke.

Jedan od stipendista, Ivan Kučić-Mirković, podijelio je svoje iskustvo u procesu dobivanja i mudrog trošenja stipendije. Istaknuo je važnost upornosti i istraživanja svih dostupnih mogućnosti za stipendiranje.

Iskustva i savjeti stipendista: Ključne lekcije za buduće prijavitelje

Drugi dio programa održan je u formi "world café" okruženja. Ostali stipendisti i zaposlenice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade, opušteno su odgovarali na pitanja mladih te pružale korisne savjete za kvalitetno prijavljivanje. Mladi su imali priliku informirati se o stipendijama od strane stručnjaka poput Lane Golob, Lucije Kero, Sonje Lukin, Marije Japundža Broznić i Maje Manestar.

Završetak događanja obilježila je izjava namjere svih prisutnih za prijavu na natječaj, ističući da im je prisustvovanje na događaju pružilo ključne informacije za uspješnu prijavu. Evaluacija se provodila jednostavnim vizualnim prikazom, a gotovo svi prisutni su podigli ruke kao potvrdu svoje namjere za prijavu na natječaj te kao znak da su smatrali događaj iznimno informativnim i korisnim.

Događanje „Kava sa stipendistima“ provele smo u suradnji s Gradom Rijekom, a financirano je od strane Grada Rijeke.