Prilika za edukaciju: "Inovativne metode i prakse u obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava"

O AKTIVNOSTI

S veseljem vas pozivamo da nam se pridružite na edukaciji „Inovativne metode i prakse u obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava“, koja će se održati od 21. do 24. lipnja 2022. godine u Belom Manastiru (Hotel Patria).

Edukaciju će provesti organizacija Human Rights Academy iz Norveške te se program održava na engleskom jeziku. Put, smještaj i hrana besplatni su za sve sudionike i sudionice.

Prijaviti se možete na ovoj poveznici do 10. lipnja 2022., a broj osoba je ograničen.  

 

Tko može sudjelovati?

Edukacija je namijenjena osobama koje se bave osmišljavanjem i provedbom edukativnih aktivnosti u području građanskoga odgoja i obrazovanja: 

  • Učiteljima i učiteljicama;
  • Nastavnicima i nastavnicama;
  • Predstavnicima i predstavnicama organizacija civilnoga društva (radnicama, volonterkama…);
  • Stručnim suradnicima i suradnicama u školama.

Sadržaj i metode

Cilj edukacije je upoznati sudionike i sudionice sa specifičnim metodama i alatima za učenje i poučavanje o ljudskim pravima i demokratskom građanstvu u svrhu unapređenja i obogaćivanja njihovog rada s djecom i mladima. 

Program će se provoditi prema principima aktivnog i suradničkog učenja. 

Glavne teme edukacije:
  • Ljudska prava i kršenje ljudskih prava;
  • Sloboda govora;
  • Kultura, identitet i pravo na nediskriminaciju;
  • Civilno društvo i razvoj demokratskog građanstva.

Osim toga, sudionice i sudionici će imati priliku upoznati se s primjerima dobre prakse obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u Norveškoj i korištenjem digitalnih i kreativnih alata u učenju i poučavanju povezanih tema. 

 

Praktična pitanja 

Prijave se prikupljaju putem poveznice do 10. lipnja 2022., a broj mjesta je ograničen. Prednost će se dati ranije pristiglim prijavama, stoga požurite! 

Put, smještaj i hrana besplatni su za sve sudionike i sudionice. Za sudionike i sudionice iz Istarske i Primorsko-goranske županije bit će organiziran prijevoz autobusom. Dani predviđeni za putovanje su 21. i 24. lipanj. 

Organizacijski tim nudi i dodatne mogućnosti za fakultativne posjete, odnosno izlete. Ti troškovi nisu osigurani već sredstva osigurava svaki sudionik i svaka sudionica samostalno (ponude i cijene će se poslati naknadno prema iskazanom interesu).

Sudionicima i sudionicama se izdaje potvrda o sudjelovanju. 

 

O organizaciji koja provodi edukaciju

MenneskerettighetsakademietHuman Rights Academy (HRA) iz Norveške je nevladina organizacija koja djeluje u području poštivanja ljudskih prava i osnaživanja demokratskog građanstva u Norveškoj i Europi. U svom radu koriste predavanja, radionice i treninge o raznim temama iz područja ljudskih prava, interkulturalnog razumijevanja i mirnog rješavanja sukoba. Organizacija je provodila opsežne edukativne programe o ljudskim pravima i interkulturalnosti za nastavnike i nastavnice te studente i studentice novinarstva u devet regija Ruske Federacije od 2008. do 2018. godine.  

HRA je surađivala s ljudsko-pravaškim organizacijama, centrima za obrazovanje učitelja i učiteljica, institucijama za zaštitu ljudskih prava i sveučilištima u Norveškoj, Švedskoj i Rusiji. 

Od 2008. godine, razvija i organizira edukacije u Norveškoj za maloljetne tražitelje azila bez pratnje, izbjeglice i pripadnike etničkih manjina. Tijekom 2019. godine, HRA je s Norwegian Folk muzejem osmislila izložbu “The new planet – minor accompanied asylum seekers' thoughts about values that create good societies” koja gostuje diljem Norveške. 

Organizacija je članica DARE mreže (DARE network - Democracy and Human Rights Education in Europe), međunarodne platforme nevladinih organizacija za promociju i razvoj obrazovanja za demokratsko građanstvo i ljudska prava, a Evgeniya Khoroltseva (jedna od trenerica) je tajnica njihovog upravnog odbora.

 

O trenericama 

Lillian Hjorth je direktorica organizacije Human Rights Academy (HRA), politologinja s 25 godina iskustva u poučavanju tema iz područja ljudskih prava, demokratskog građanstva, interkulturalnog razumijevanja i povezanih područja za različite ciljane skupine u Norveškoj, Bugarskoj, Zapadnom Balkanu, Portugalu, Poljskoj i Rusiji.  

Evgeniya Khoroltseva ima 15 godina iskustva u području obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo, kao edukatorica u području ljudskih prava, ali i kao voditeljica međunarodne suradnje u Human Rights Academy. Magistrirala je filozofiju na Sveučilištu u Oslu (2016), a u svom radu se fokusira na tematska područja iz socijologije, pedagogije i ljudskih prava. 

Edukacija se provodi u sklopu projekta „MODUS - civilni i javni sektor za građanski odgoj i obrazovanje“  kojeg provode Udruga "Delta", Centar za građanske inicijative Poreč, Udruga Breza iz Hrvatske i Menneskerettighetsakademiet iz Norveške. Projekt je podržan s € 135.000,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.